Τελικές Θέσεις για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης Κύπρου Διαμορφώνονται στην Κύπρο

Η Λευκωσία διαμορφώνει σήμερα τις τελικές της θέσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που θα εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα. Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

Στις 11.30 το πρωί, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου θα συνεδριάσει προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία των συζητήσεων με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο, και με την ελληνική κυβέρνηση. Η απόφαση που θα ληφθεί θα καθορίσει τη θέση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας το σχετικό ρεπορτάζ της «Κ». Η συζήτηση για το θέμα, όπως σημείωσε, αναμένεται να απασχολήσει και το υπουργικό συμβούλιο καθώς και την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται για την επίλυση του ζητήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η οποία θα συνδέσει την Κυπριακή Δημοκρατία με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση του καλωδίου μέχρι το Ισραήλ, συνολικού μήκους 1.240 χιλιομέτρων, με βάθος έως 3 χιλιόμετρα. Η ολοκλήρωση του έργου προγραμματίζεται για το 2030.

Πηγή: kathimerini.gr