Σύμφωνα με την Eurostat, το 2023 το 6,8% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης βίωσε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνει τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., με τη Ρουμανία να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό, φτάνοντας το 19,8%. Ακολουθούν η Βουλγαρία με 18%, η Ελλάδα με 13,5%, η Ουγγαρία με 10,4% και η Ισπανία με 9%.
Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Σλοβενία (2%), η Κύπρος (2,4%), η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία (όλες με ποσοστό 2,5%) παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά σοβαρής στέρησης.
Ο όρος σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ορίζει το ποσοστό του πληθυσμού που αδυνατεί να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο αγαθό ή υπηρεσία, βιώνοντας αναγκαστική έλλειψη τουλάχιστον επτά από τα 13 παρακάτω είδη στέρησης: έξι που σχετίζονται με τα άτομα και επτά που σχετίζονται με τα νοικοκυριά. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να καλύψουν απροσδόκητα έξοδα, να πληρώσουν για διακοπές, να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και να έχουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες όπως τροφή και θέρμανση.
Για την αξιολόγηση της ατομικής στέρησης, λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η πρόσβαση στο διαδίκτυο, η δυνατότητα αντικατάστασης φθαρμένων ρούχων και παπουτσιών, καθώς και η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η συνάντηση με φίλους ή οικογένεια τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Πηγή: kathimerini.gr