Η Σημαντικότητα της Έκθεσης Ντράγκι για την Ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η έκθεση Ντράγκι είναι μια κρίσιμη συνεισφορά στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ανταγωνιστικότητας και άλλων προκλήσεων που εκδηλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκρίνεται σε σημασία με την έκθεση Ντελόρ για την ενιαία αγορά και θεωρείται ιδανικό να αναγνωστεί παράλληλα με την έκθεση Λέτα, η οποία αφορά το μέλλον της ενιαίας αγοράς και προβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, καθώς οι δύο είναι συμπληρωματικές.

Η έκθεση αρχικά αναλύει τα αίτια της καθυστέρησης της Ευρωζώνης σε σχέση με τις ΗΠΑ, εστιάζοντας κυρίως σε δύο τομείς: τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα. Αναγνωρίζει δηλαδή ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις πρέπει να ενισχυθούν κατά περίπου 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και ότι απαιτείται περισσότερη ευελιξία και διαρθρωτικές αλλαγές.

Ειδικότερα, για τη βελτίωση της κατάστασης, προτείνονται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην προσφορά. Αναφέρονται ζητήματα όπως η πολυδιάσπαση της ευρώπης, με έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει η Τραπεζική Ένωση, περιλαμβάνοντας την Πανευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων και έναν Δομημένο Πλαίσιο Διαχείρισης Κρίσεων και Ασφάλισης Καταθέσεων.

Ο Ντράγκι αναφέρει ότι η αύξηση των επενδύσεων δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι για το 25% των απαραίτητων αυξήσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κοινή έκδοση χρέους, όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης κατά την πανδημία.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις του Ντράγκι σχετικά με τις επενδύσεις είναι ένα από τα κύρια σημεία της έκθεσης και αφορούν την ενίσχυση τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς. Η αντιπαράθεση ή η απόρριψη αυτών των προτάσεων από πολιτικούς δεν θεωρείται βοηθητική στην επίλυση των ζητημάτων που σηκώνει η έκθεση.

Η έκθεση προτείνει επίσης ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την επίλυση προβλημάτων δεν συμβάλλει στην πρόοδο. Είναι κεντρικής σημασίας να προχωρήσουμε γρήγορα στις προτεινόμενες λύσεις.

Οι προτάσεις του Ντράγκι αφορούν την ευρύτερη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της, χωρίς να διαφοροποιούν μεταξύ κρατών ή κλάδων. Επιπλέον, τονίζεται η σημασία της κατεύθυνσης των επενδύσεων, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και ανθρώπινο κεφάλαιο είναι τέσσερις φορές πιο παραγωγικές σε σύγκριση με επενδύσεις σε ακίνητα.

Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της νομισματικής ένωσης θα έχει οφέλη από τις προτάσεις Ντράγκι, καθώς αυτές υποδεικνύουν τη σταδιακή ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομικής και τραπεζικής ένωσης. Αυτό θα ενισχύσει τη συνοχή και θα μειώσει τις στρεβλώσεις στις αγορές.

Αν και οι προτάσεις της έκθεσης δεν είναι νέες, έχουν στήριξη από μελέτες σημαντικών οργανισμών και ακαδημαϊκών, ιδιαίτερα της ΕΚΤ και του ΟΟΣΑ. Η βαρύτητα του ονόματος του Ντράγκι προσθέτει κύρος στις ιδέες που προτείνονται.

Για όλους τους αναφερόμενους λόγους, η έκθεση και οι προτάσεις της για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε. απαιτούν προσοχή από τους αρμόδιους που διαμορφώνουν το μέλλον της.

Πηγή: kathimerini.gr