Η Ελλάδα αναπτύσσει όλο και περισσότερο την υποδομή της στον τομέα των data centers, καθιστώντας την μια σημαντική αγορά στον τομέα της ευρυζωνικότητας και της αποθήκευσης δεδομένων στην περιοχή. Η έλευση αρκετών υποθαλάσσιων καλωδίων ενισχύει τη συνδεσιμότητά της με βασικές αγορές στην Απω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η Data4 ενημέρωσε ότι εν αναμονή είναι η συνένωση της Ελλάδας με 20 νέα υποβρύχια καλώδια, γεγονός που προβλέπεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της χώρας και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των τοπικών data centers.
Σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιούν ήδη μεγάλες εταιρείες του χώρου, με την Microsoft να προγραμματίζει την κατασκευή 30 κέντρων δεδομένων με συνολικό προϋπολογισμό 970 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ανακοινώσει η Digital Realty, η Sparkle, καθώς και κολοσσοί όπως η Amazon Web Services και η Google, οι οποίοι είτε υλοποιούν είτε εξετάζουν την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα.
Η τάση αυτή συνοδεύεται από την ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς data centers, με την αξία της το 2023 να ανέρχεται σε 695 εκατομμύρια ευρώ και να αναμένεται να φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2029, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,91%. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, ο αριθμός των data centers στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 2,5 φορές, φτάνοντας τα 23 GW εγκατεστημένης ισχύος.
Η Data4 σχεδιάζει την κατασκευή ενός campus 300 εκατομμυρίων ευρώ στην Παιανία, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο κέντρα δεδομένων και θα διαθέτει ισχύ μέχρι 90 MW. Υπογραμμίζεται ότι οι μεγάλες ενεργειακές ανάγκες των data centers έχουν κινητοποιήσει και ελληνικούς ομίλους ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, η οποία προγραμματίζει την κατασκευή κέντρου δεδομένων στην Αττική με συνεργασία από την Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Επιπλέον, η Digital Realty αναπτύσσει το Athens 5, το πέμπτο κέντρο δεδομένων της στην ελληνική αγορά, με προγραμματισμένη ολοκλήρωση το 2026-2027, ενώ στον ορίζοντα υπάρχει και ένα νέο data center στα Χανιά. Παράλληλα, ο ελληνικός φορέας Lancom υλοποιεί το Balkan Gate Crete στο Ηράκλειο Κρήτης, με ολοκλήρωση να προγραμματίζεται για τα τέλη του 2024.
Εν κατακλείδι, η Ελλάδα συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την στρατηγική της τοποθεσία και τις αναπτυσσόμενες υποδομές για να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις στον τομέα των data centers, επενδύοντας στην τεχνολογία και την ηλεκτροδότησή τους, ώστε να υποστηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση.
Πηγή: kathimerini.gr