Οι Ελληνικές Τράπεζες Σε Ανάπτυξη Με Θετικές Προοπτικές Αξιολόγησης

Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι προβαίνουν σε ολοένα και περισσότερες θετικές αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας υψηλά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα, γεγονός που καθιστά το story των ελληνικών τραπεζών ακόμα πιο ελκυστικό. Το τελευταίο διάστημα, η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, συγκεκριμένα σε BB με θετική προοπτική για την Πειραιώς και την Alpha Bank, ενώ οι Εθνική και Eurobank αναβαθμίστηκαν σε BB+ με αντίστοιχα θετική προοπτική.

Σημαντικό είναι ότι ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε την αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό, παραμένοντας όμως στη βαθμίδα «Ba1». Αυτή η απόφαση σχετίζεται άμεσα με τη σταθερή πορεία των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες παρουσίασαν ισχυρά κέρδη και βελτίωση στις λειτουργίες τους.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναφορές, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs αύξησαν τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας τη θετική τους στάση. Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναβάθμισε την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 5,90 ευρώ και για την Εθνική στα 11 ευρώ.

Οι θετικές προοπτικές του κλάδου απορρέουν από τα αισιόδοξα επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάστηκαν στα αποτελέσματα του 2023, τα οποία διαβλέπουν ανθεκτικότητα στην κερδοφορία για τα έτη 2024-2026. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η πτώση της ανεργίας και η ανάπτυξη που αναμένεται να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, επιτρέποντας στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν προσοδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα NPEs μειώνονται κοντά στον μέσο όρο των μεγάλων τραπεζών της Ε.Ε., γεγονός που συνάδει με την βελτιωμένη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών. Η Optima Bank επιβεβαίωσε το αγοραστικό σήμα της, αναμένοντας ανοδικές αναθεωρήσεις στις τιμές-στόχους, που για την Alpha Bank ορίστηκε στα 2,10 ευρώ και για την Eurobank στα 2,41 ευρώ.

Μετά τις πρόσφατες αναφορές από τη Morgan Stanley, είναι αξιοσημείωτο ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 21% σε σχέση με τις τράπεζες της Ε.Ε., γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ακόμη υποτιμημένες και έχουν περιθώριο για περαιτέρω ανόδους στην αξία τους.

Πηγή: kathimerini.gr