Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Ισότητα των Αμοιβών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναμένονται πρωτοβουλίες από τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής. Ο στόχος είναι η καταπολέμηση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, που επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενες σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Για την αποτελεσματική μείωση του μισθολογικού χάσματος, οι υπουργοί Νίκη Κεραμέως και Σοφία Ζαχαράκη τονίζουν την ανάγκη ενός συνδυασμού θεσμικών παρεμβάσεων και συνεργασιών με εργοδότες και εργαζομένους, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις ριζικές αιτίες του προβλήματος.
Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να προωθηθούν είναι η ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης μέσω ειδικών προγραμμάτων, η υποστήριξη για την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με την ανάπτυξη δομών φροντίδας, καθώς και η δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας μητρότητας στον πατέρα υπό ευνοϊκούς όρους.
Επιπλέον, προγραμματίζεται η προώθηση της μισθολογικής διαφάνειας, με την ενσωμάτωση της οδηγίας 2023/970, που επιδιώκει την ενίσχυση της αρχής της ισότητας αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή εργασία της ίδιας αξίας. Οριζόντια μέτρα και μηχανισμοί επιβολής θα υποστηρίξουν αυτή την πρακτική.
Σημαντικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη φοροαπαλλαγή για οικειοθελείς παροχές έως 5.000 ευρώ ετησίως από επιχειρήσεις προς νέους γονείς, με προσαύξηση του ποσού για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας.
Παράλληλα, η ΔΥΠΑ εκπονεί προγράμματα ενίσχυσης της γυναικείας απασχολησιμότητας, όπως η επιχορήγηση για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 18-66 ετών, δίνοντας έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας, καθώς και η επιχορήγηση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω, στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας.
Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης παροχές για την απασχόληση γυναικών στις περιφέρειες που βρίσκονται σε μετάβαση, ορίζοντας μια στρατηγική για την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην αγορά εργασίας, με στόχο την εμπέδωση της ισότητας.
Πηγή: kathimerini.gr