Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσίασαν πρόσφατα σειρά προγραμμάτων που σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τη στεγαστική κρίση στη χώρα. Με στόχο την επίλυση της οξυμένου στεγαστικού προβλήματος, αυτά τα προγράμματα πρόκειται να ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προτού η κατάσταση μετατραπεί σε κοινωνική κρίση με σοβαρές συνέπειες.
Η πιο αναμενόμενη πρωτοβουλία είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην απόκτηση στέγης από 20.000 νοικοκυριά, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από 2% για άτομα έως 50 ετών. Τα δάνεια θα περιλαμβάνουν 50% άτοκο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα είναι το «Ανακαινίζω το Σπίτι μου», το οποίο προσφέρει άτοκα δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ χωρίς περιορισμούς εισοδήματος και ηλικίας. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει 100% επιδότηση του επιτοκίου για δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ, απευθυνόμενο σε περισσότερους από 20.000 δικαιούχους χωρίς υποχρέωση βελτίωσης της ενεργειακής βαθμίδας του ακινήτου.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», αναμένεται να επαναπροωθηθεί το Νοέμβριο, με αύξηση της επιδότησης στο 60% και μέγιστο επιδοτούμενο όριο δαπάνης τις 13.330 ευρώ. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής περιλαμβάνουν οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και κατοικία έως 100 τ.μ.
Επιπλέον, το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» πρόκειται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου, επικεντρωμένο στην ανέγερση κατοικιών σε δημόσια ακίνητα. Μέρος των διαμερισμάτων θα ενοικιάζεται σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες με πολύ χαμηλό ενοίκιο και θα προβλέπεται δυνατότητα αγοράς του διαμερίσματος μέσω της διαδικασίας «rent to own».
Αυτά τα τέσσερα προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ, αποσκοπούν να προσφέρουν λύσεις σε ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα της κοινωνίας. Το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση, προκειμένου να μην αναδειχθεί το στεγαστικό ζήτημα σε κοινωνική κρίση.
Πηγή: kathimerini.gr