Ψηφιακή Ανάδειξη της Ιστορίας και των Θησαυρών της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής
Πλούσιο αρχειακό υλικό και ειδικές συλλογές που αποκαλύπτουν την ιστορία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής από το 1844 έως σήμερα, είναι πλέον προσβάσιμα μέσω του ιστότοπου rizarios.gr. Ο ιστότοπος προσφέρει ψηφιοποιημένα τεκμήρια όπως επιστολές των ιδρυτών Μάνθου και Γεώργιου Ριζάρη, πίνακες ζωγραφικής και ηχογραφήματα από παραδοσιακές εκδηλώσεις στο Ζαγόρι.

Η ψηφιοποίηση της Ριζαρείου Σχολής έγινε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής». Στο νέο ψηφιακό περιβάλλον περιλαμβάνονται διαδραστικές εφαρμογές και εικονικές περιηγήσεις, οι οποίες επιτρέπουν στο κοινό να εξερευνήσει την αρχιτεκτονική του Ζαγορίου με τρισδιάστατες απεικονίσεις παραδοσιακών κτηρίων και να μάθει για την τέχνη της υφαντικής μέσω μαθημάτων.

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να περιηγηθούν σε ψηφιακές εκθέσεις φωτογραφίας με έργα του σημαντικού φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά και να ανακαλύψουν τη «Βοτανική συλλογή» που περιλαμβάνει περίπου 1.240 είδη φυτών. Στην ενότητα «Προσωπογραφίες» παρουσιάζονται σημαντικές προσωπικότητες που σχετίζονται με τη σχολή, όπως ο Άγιος Νεκτάριος και ο Ξενοφών Ζολώτας.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συμμετοχή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β΄, ο οποίος είναι απόφοιτος της σχολής.

Πηγή: kathimerini.gr