Επαναπατρισμός τριών ελληνικών αρχαιοτήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Τρεις αρχαιότητες από την Ελλάδα, που είχαν μεταφερθεί σε άγνωστο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατείχε Αμερικανός πολίτης, επαναπατρίσθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι αρχαιότητες είναι:

  • Ένα τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης, ύψους 0,55μ. και πλάτους 0,60μ. Στην επιφάνειά της απεικονίζεται μια μετωπική γυναικεία μορφή που κρατά με τα δύο χέρια κοσμηματοθήκη με ανοιχτό κάλυμμα. Από κάτω διακρίνεται το δεξί χέρι μιας μικρότερης μορφής, πιθανόν παιδικής. Αυτή η στήλη προέρχεται από επαρχιακό εργαστήριο, πιθανότατα θεσσαλικό, και χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.
  • Ένα τμήμα αττικού επιτύμβιου ναΐσκου από πεντελικό μάρμαρο, ύψους 0,95μ. και πλάτους 0,42μ. με ανάγλυφη παράσταση που απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι όρθιο, με ελαφρώς κεκλιμένη κεφαλή προς τα δεξιά. Φορά χιτώνα με μανίκια και αττικό πέπλο, ζωσμένο κάτω από το στήθος, ενώ το ένδυμα συγκρατούν μασχαλιστήρες. Χρονολογείται γύρω στα 330-320 π.Χ. Εντυπωσιακή είναι η ομοιότητα της στάσης του κοριτσιού με εκείνη της νεαρής Αγνοστράτης από τον επιτύμβιο ναΐσκο της Καλλιθέας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αριθ. 1863). Το συγκεκριμένο μνημείο είχε διακινηθεί από τον Ιταλό έμπορο τέχνης G. Becchina στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
  • Ένα χάλκινο αγαλμάτιο που απεικονίζει γυμνό νεαρό άνδρα, πιθανόν αθλητή, ύψους 0,24μ. Ο άνδρας στέκεται όρθιος και τα κοντά μαλλιά του είναι ταιριαστά σε αθλητή. Μπορεί να χρονολογηθεί στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.
Φωτ.: ΥΠΠΟ

Πηγή: kathimerini.gr