Βελτίωση εισοδημάτων και προκλήσεις για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους έως το 2028

Η 4ετία μέχρι το 2028 αναμένεται να φέρει βελτίωση στο καθαρό πραγματικό εισόδημα για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως για εκείνους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων και των δημόσιων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανακοινώνει τις προθέσεις της για την πολιτική αυξήσεων, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα προβλέψεων για τις αποδοχές μας μέχρι το 2028. Μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένονται εκτιμήσεις για οικονομικούς δείκτες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης και ο πληθωρισμός, οι οποίοι θα επηρεάσουν αυτήν την κατάσταση.

Η επιθυμητή βελτίωση της αγοραστικής δύναμης προγραμματίζεται μέσω σημαντικών αυξήσεων στους μισθούς. Ο μεικτός κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 830 ευρώ, με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027. Οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά, με 870 ευρώ από την 1.4.2025, 910 ευρώ από την 1.4.2026 και 950 ευρώ τελικά. Παράλληλα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βλέπουν σταδιακές αυξήσεις στις αποδοχές τους, προσβλέποντας σε 100 ευρώ επιπλέον μέχρι το 2027.

Στους συνταξιούχους, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα εξαρτηθούν από τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 1,9% και 2,5% με 2,6% μεικτά. Παρ’ όλα αυτά, οι συνταξιούχοι αναμένεται να δουν τις αυξήσεις τους να υπολείπονται των επιπέδων πληθωρισμού, με μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Η κατάσταση έρχεται να επιδεινωθεί λόγω δύο κύριων παραγόντων: πρώτον, οι επικουρικές συντάξεις δεν περιλαμβάνονται στις αυξήσεις, δεύτερον, οι νέες αυξήσεις θα υπόκεινται σε διάφορες κρατήσεις, όπως οι εισφορές υγείας και ο φόρος εισοδήματος, που θα μειώσουν περαιτέρω το καθαρό ποσό που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

Παρά τις ανησυχίες, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναμένουν μια ελαφριά αύξηση στο καθαρό τους εισόδημα. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό 1.320 ευρώ μεικτά (όσο είναι ο μέσος μισθός) θα μπορούσε να δει ετήσια καθαρή αύξηση κατά 11,5% μέχρι το 2027, παρά την επιβάρυνση από τον πληθωρισμό.

Συνοπτικά, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από τις προγραμματισμένες αυξήσεις, بينما οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν να δουν τη διαβίωσή τους να δυσκολεύει λόγω της αδύναμης κίνησης των αυξήσεων σε σχέση με τον πληθωρισμό και τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Πηγή: kathimerini.gr