Νέα Εποχή για τους Ψηφιακούς Βοηθούς με Βελτιωμένη Μνήμη σε Πρώτο Πλάνο
Οι κολοσσοί της τεχνολογίας συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), προσπαθώντας να δημιουργήσουν ψηφιακούς βοηθούς επόμενης γενιάς. Αυτοί οι βοηθοί θα επιχειρήσουν να διορθώσουν ένα από τα εγγενή ανθρώπινα ελαττώματα: την κακή μνήμη. Σύμφωνα με τον Μουσταφά Σουλεϊμάν, επικεφαλής ΑΙ της Microsoft, οι βοηθοί αυτοί με «πολύ καλή μακροπρόθεσμη μνήμη» θα είναι διαθέσιμοι περίπου σε ένα χρόνο. Σε αποκλειστική συνέντευξη στο BBC, επισήμανε ότι τα εργαλεία αυτά θα ενθαρρύνουν τους χρήστες να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία μαζί τους.

Οι υποστηρικτές της ΑΙ επισημαίνουν ότι αυτές οι τεχνολογίες πρέπει να είναι βαθιά ενσωματωμένες στη ζωή μας για να είναι πραγματικά χρήσιμες. Για παράδειγμα, ένας διαχειριστής ημερολογίου τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οργανώσει το ημερολόγιό μας μόνο εάν έχει πλήρη πρόσβαση σε αυτό. Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές ανησυχούν για ζητήματα όπως η ασφάλεια των δεδομένων και το απόρρητο, οι κακές συμβουλές ή η πιθανότητα ενσωματωμένης προκατάληψης.

Ο Σουλεϊμάν υποστήριξε ότι η αντίληψη των ανθρώπων για την ιδιωτική ζωή έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Έφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία Live View των iPhone, όπου το βίντεο και ο ήχος εγγράφονται ταυτόχρονα με τη λήψη μιας φωτογραφίας, λέγοντας ότι οι περισσότεροι χρήστες λατρεύουν αυτή τη δυνατότητα.

Η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, δημιουργό του ChatGPT, και έχει γίνει ηγέτης στην αγορά. Παρά τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την ΑΙ, αυτή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία στην ιστορία. Ο Τζιμ Κοβέλο της Goldman Sachs προειδοποιεί ωστόσο ότι η ΑΙ θα μπορούσε να αποδειχθεί «φούσκα», όπως άλλες τεχνολογικές τάσεις στο παρελθόν.

Πηγή: kathimerini.gr