Η ανησυχία των ΗΠΑ για τις επενδύσεις Κινέζων επιχειρηματιών στο τεχνολογικό τοπίο
Πέντε χρόνια νωρίτερα, στην κορύφωση του εμπορικού και τεχνολογικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Σαν Σιανγκσουάνγκ προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις μέσω της εταιρείας του, Hone Capital. Το σχέδιο του περιλάμβανε μια «απευθείας σιδηροδρομική γραμμή» για την ταχύτερη μεταφορά και εξαγωγή προηγμένων τεχνολογιών από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Μέσω της Hone Capital, που είναι θυγατρική του ομίλου CSC, ο Σαν έχει αποκτήσει συμμετοχές σε περίπου 400 αμερικανικές νεοφυείς εταιρείες που εστιάζουν σε στρατηγικής σημασίας τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα υπερηχητικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, οι δραστηριότητες του έχουν προσελκύσει την προσοχή του FBI, το οποίο διεξάγει έρευνες για το αν υπήρξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή μεταφορά κρίσιμης τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η ανακριτική διαδικασία επικεντρώνεται ειδικότερα στις εταιρείες του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Hone που διατηρούν συμβάσεις με την αμερικανική κυβέρνηση καθώς και στους τομείς του φαρμάκου και της βιοτεχνολογίας.

Ο Σαν, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και πρώην δημόσιος υπάλληλος, έχει γίνει κύριος παίκτης στον τομέα της τεχνολογίας των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν για την επιρροή και τα μέσα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, ιδίως καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έγιναν ολοένα και πιο τεταμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, το FBI διερευνά δικαστικά έγγραφα και εσωτερικές ανακοινώσεις της Hone Capital για να αποκτήσει καλύτερη εικόνα των σχέσεων και συνεργασιών της.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2015-2017, η Hone Capital πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις μέσω της πλατφόρμας AngelList, αποκτώντας πρόσβαση σε πολλές καινοτόμες αμερικανικές εταιρείες. Στις φάσεις μάλιστα οι Κινέζοι επενδυτές επένδυσαν περί τα 4 δισ. δολάρια στις ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ, με τις κινεζικές επενδύσεις να φτάνουν το 13% του συνόλου του ξένου κεφαλαίου στην Αμερική σε εκείνη την περίοδο.

Ωστόσο, από το 2018 και μετά, η Σίλικον Βάλεϊ έγινε πιο καχύποπτη απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις, ειδικά μετά τις ανησυχίες του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η κλιμάκωση αυτή οδήγησε τους Κινέζους ρυθμιστές στην απόφαση να αποκλείσουν τον Σαν και τον CSC από τα κινεζικά χρηματιστήρια λόγω παραβιάσεων της νομοθεσίας.

Πηγή: kathimerini.gr