Η ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις και ενοποίηση στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι

Η έκθεση Ντράγκι επισημαίνει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες ενδέχεται να απειλήσουν τις θεμελιώδεις αξίες της, όπως η ευημερία, η ισότητα, η ελευθερία, η ειρήνη και η δημοκρατία. Σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας και οικονομικών περιορισμών, τονίζει την ανάγκη για άμεσες και συντονισμένες δράσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προτεινόμενες πολιτικές καλύπτουν τρεις βασικές κατευθύνσεις: (i) αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία, (ii) στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και παραγωγή φθηνής ενέργειας και (iii) ενίσχυση της στρατιωτικής άμυνας με λιγότερες εξωτερικές οικονομικές εξαρτήσεις. Αυτός ο αναγκαίος προσανατολισμός είναι απολύτως συμβατός με την κατεύθυνση που έχει λάβει και η Ελλάδα.

Η κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας και η συγκριτική παραγωγικότητα παρουσιάζουν σοβαρές ανεπάρκειες σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ. Η έκθεση εντοπίζει την ανάγκη για μια πιο δυναμική προσέγγιση στην ψηφιακή οικονομία, προτείνοντας να ενισχυθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ευρώπη από 22% στο 27% του ΑΕΠ.

Σημαντική είναι η διαπίστωση ότι οι νέες επενδύσεις, έπειτα από μια περίοδο πληθωριστικών πιέσεων, θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικότητας και, ενδεχομένως, σε νέες δημόσιες οικονομικές ροές. Ωστόσο, δεν αρκεί η ανάπτυξη της παραγωγικότητας για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Χρειάζεται και ένα πιο ευνοϊκό χρηματοοικονομικό περιβάλλον με χαμηλότερα επιτόκια και πιο δυναμική παροχή ιδιωτικών πόρων.

Για να επιτευχθεί αυτό, είναι κρίσιμη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και να επεκτείνει τον χρηματοοικονομικό τομέα στην Ευρώπη. Επίσης, η πρωτοβουλία για την πανευρωπαϊκή τιτλοποίηση δανείων θα μπορούσε να συνεισφέρει στη ρευστότητα και στο χρηματοδοτικό πλαίσιο.

Η έκθεση προσδιορίζει την ανάγκη ενός νέου πλαισίου διακυβέρνησης που θα δίνει προτεραιότητα σε θέματα ανταγωνιστικότητας και θα επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Με τη χρήση περισσότερης ειδικής πλειοψηφίας στις αποφάσεις βρίσκει οργάνωση και συντονισμό απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Τα προτεινόμενα μέτρα και οι στρατηγικές που περιέχονται στην έκθεση αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες της Ελλάδας. Ειδικότερα, η χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η στρατηγική ενίσχυσης της αμυντικής πολιτικής ενδέχεται να προσδώσει περαιτέρω στήριξη στην εθνική μας ασφάλεια.

Εν κατακλείδι, η έκθεση Ντράγκι προσφέρει σαφή κατεύθυνση για την Ευρώπη, κινητοποιώντας μάλιστα πολιτικές που θα ενδυναμώσουν την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια των κρατών-μελών.

Πηγή: kathimerini.gr