Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατ ευρώ για έργα υποδομών και αποκατάσταση ζημιών στη Θεσσαλία

Κατά 900 εκατ. ευρώ ενισχύεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου. Σκοπός αυτής της χρηματοδότησης είναι να εξοφληθούν έργα υποδομών, όπως είναι η αποκατάσταση ζημιών στη Θεσσαλία, και να επιταχυνθούν οι εργασίες που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσαν πως το συνολικό ύψος του ΠΔΕ θα φτάσει τα 13,1 δισ. ευρώ από 12,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση θα αφορά 600 εκατ. ευρώ για το εθνικό σκέλος και 300 εκατ. ευρώ για το σκέλος που συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ε.Ε.

Οι πόροι για την ενίσχυση του εθνικού σκέλους θα προέρχονται από την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Επίσης, αναμένεται ότι η έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια θα καλύψει 60 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η ενίσχυση του ΠΔΕ εξαντλεί το όριο αύξησης δαπανών του προϋπολογισμού κατά 2,6%, το οποίο είχε οριστεί από την Κομισιόν για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 43,092 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4,8% σε σχέση με τον στόχο. Αυτό σηματοδοτεί πληθωριστική υπέρβαση, καθώς η χώρα πιθανόν να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ, αντί για το 2,1% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Τέλος, στο πλαίσιο των εξαγγελιών, ο υπουργός ανακοίνωσε την καταθεση αίτησης για επέκταση του προγράμματος “Ηρακλής” κατά 1 δισ. ευρώ και την αναμενόμενη λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου μέχρι το τέλος του έτους, με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, τονίστηκε η καλή πορεία απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πηγή: kathimerini.gr