Μπουτάν Από την Πνευματικότητα στην Κρυπτονομισματική Ανάπτυξη
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το Μπουτάν έχει αναδειχθεί σε απρόσμενο κέντρο της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων. Η χώρα, γνωστή κυρίως για τα βουνά της και τα βουδιστικά μοναστήρια, κατέχει σήμερα 13.011 bitcoin μέσω της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας Druk Holdings, όπως αποκάλυψε η Arkham Intelligence. Αυτή η ποσότητα είναι διπλάσια από αυτήν που φέρεται να κατέχει το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο θεωρείται διεθνής “πρωτεύουσα” των κρυπτονομισμάτων. Το συνολικό ποσό που κατέχει το Μπουτάν αντιστοιχεί σε περίπου 780 εκατ. δολάρια, δηλαδή 1.000 δολάρια ανά κάτοικο, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό των 780.000 κατοίκων.

Η στάση της κυβέρνησης του Μπουτάν στο bitcoin διαφέρει από αυτήν άλλων κυβερνήσεων, καθώς τα κρυπτονομίσματα δεν προέρχονται από κατασχέσεις, αλλά από δραστηριότητες εξόρυξης (mining) που έχουν αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του 2023. Επιπλέον, οι αρχές κατέχουν και ethereum, 3 εκατ. δολάρια σε BNB, καθώς και 20.000 δολάρια στην πλατφόρμα blockchain Polygon.

Με την ανάκαμψη των τιμών στα κρυπτονομίσματα, η κυβέρνηση του Μπουτάν έχει αρχίσει να αξιολογεί καλύτερα τα οικονομικά οφέλη από την εξόρυξη. Με δεδομένο ότι το ποσό των 780 εκατ. δολαρίων είναι σημαντικό για μια χώρα με ΑΕΠ περίπου 3 δισ. δολαρίων, εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης μέρους των kryptoνομισμάτων για να ενισχυθούν οι μισθοί.

Εντούτοις, η επενδυτική στρατηγική του Μπουτάν δεν εστιάζεται μόνο στα κρυπτονομίσματα. Περιλαμβάνει επίσης υποδομές, ενεργειακά έργα, τεχνολογία, καθώς και ορυχεία για εξορυξεις. Η προσέγγιση της κυβέρνησης φαίνεται να γαλουχεί μια πιο θετική στάση από τον λαό σε σύγκριση με την αποδοχή του Ελ Σαλβαδόρ, όπως καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα φοιτητών που δημοσιεύτηκε στο Universal Journal of Financial Economics.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τέταρτος μονάρχης του Μπουτάν, Jigme Singye Wangchuck, είχε δηλώσει στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ότι «η ακαθάριστη εθνική ευτυχία είναι πιο σημαντική από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν», υποδεικνύοντας την ιστορική προτίμηση της χώρας στην πνευματικότητα αντί για τις οικονομικές επιδόσεις. Πηγή: kathimerini.gr