Επικίνδυνες Εξελίξεις Στην Ευρώπη: Η Εχθρική Εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit και οι Επιπτώσεις στη Γερμανία
Λίγες είναι οι περιπτώσεις όπου μια επιχειρηματική κίνηση μπορεί να προκαλέσει τόσο έντονη αντίδραση μεταξύ δύο μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, προερχόμενη από μία μεγάλη ιταλική τράπεζα, τη UniCredit, η οποία επιδιώκει να αποκτήσει την Commerzbank, δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Γερμανίας. Η κίνηση αυτή, που συνιστά εχθρική εξαγορά, έχει προκαλέσει εθνικό συναγερμό στη Γερμανία, που ανησυχεί για την επιρροή που θα έχει αυτή η εξελίξη στην τελευταία, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής ευαλωτότητας.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η UniCredit αύξησε το μερίδιό της στη Commerzbank στο 21%, καθιστώντας την ήδη τον μεγαλύτερο μέτοχο της γερμανικής τράπεζας. Παράλληλα, έχει ζητήσει περαιτέρω αύξηση του μεριδίου της στο 29,9%. Αυτή η ξαφνική κίνηση έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Βερολίνο, που κινητοποιείται για να αποτρέψει τη συγχώνευση, αναστέλλοντας την πώληση των μετοχών της Commerzbank.

O Αντρέα Ορσέλ, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, συνδυάζει επιχειρηματική δεινότητα με φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία μίας ισχυρής πανευρωπαϊκής τράπεζας. Οι επιτυχίες του στον τομέα των συγχωνεύσεων είναι αναγνωρίσιμες, αλλά αυτή η κίνηση ήδη έχει προκαλέσει φόβους σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως η αύξηση των τιμών ενέργειας και οι κίνδυνοι ύφεσης. Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η συγχώνευση μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας στην Commerzbank, η οποία απασχολεί 40.000 εργαζόμενους.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η προσπάθεια της UniCredit αποδεικνύει την επιθυμία της Ευρώπης να ενισχύσει τον τραπεζικό της τομέα. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να κρατήσει τη Commerzbank ανεξάρτητη.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank, Μπετίνα Ορλόπ, καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση και να προτείνει στρατηγικές που θα κάνουν την τράπεζα ελκυστική, χωρίς τη συγχώνευση.

Πηγή: kathimerini.gr