Το μυστικό της γευστικής επιτυχίας με μπακαλιάρο και σάλτσα ντομάτας
Η Μαρία Ματσάντου από το Ακρωτήρι μοιράστηκε μαζί μας το μυστικό για την επιτυχία του παραδοσιακού σαντορινιού πιάτου: η ανάμειξη του λαδιού τηγανίσματος του μπακαλιάρου με τη σάλτσα ντομάτας. Ακολουθώντας τις οδηγίες της, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γευστικό πιάτο για 4 μερίδες.

Αρχικά, προχωρήστε στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου. Ξεπλύνετε το φιλέτο του μπακαλιάρου κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρυνθεί το υπερβολικό αλάτι και στη συνέχεια αφήστε το σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό για 2-3 ώρες, φροντίζοντας να αλλάξετε το νερό κάθε 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμος, ξεπλύνετε και σκουπίστε καλά τον μπακαλιάρο. Αν υπάρχουν ορατά κόκαλα ή δέρμα, αφαιρέστε τα και κόψτε τον σε μικρότερα κομμάτια. Αλευρώστε τα, τινάζοντας την περιττή ποσότητα.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε ελαιόλαδο μέχρι να φτάσει τα 2 εκ. Σε δυνατή φωτιά, τηγανίστε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία ή δύο φορές ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα. Όταν είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας.

Μειώστε τη φωτιά και στο λάδι που έχει απομείνει στο τηγάνι, σοτάρετε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να απελευθερωθεί το άρωμά του. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε ελαφρώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να απελευθερωθεί και ο πελτές. Έπειτα, ρίξτε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα να πάρει βράση. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση, ανακατέψτε και αποσυρθείτε από τη φωτιά.

Σερβίρετε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο σε μια πιατέλα και περιχύστε τον με τη σάλτσα ντομάτας.

Πηγή: kathimerini.gr