Νέα Κρουασαντερί στον Πειραιά με Σφολιατοειδή Υψηλής Ποιότητας

Το νέο μαγαζί στο πεζόδρομο της Καραΐσκου, γνωστό ως Temps Perdu, ενσωματώνει τον βιομηχανικό σχεδιασμό με συγχρονισμένα στοιχεία. Η μεγάλη τζαμαρία του αποκαλύπτει το εργαστήριο του πάνω ορόφου και τον πάγκο, όπου τα σφολιατοειδή παρουσιάζονται με τρόπο που θυμίζει περισσότερο designer τσάντες παρά παραδοσιακές λιχουδιές. Δημιουργοί του είναι δύο ιδιοκτήτες, που εμπνεύστηκαν από την αναγνωρίσιμη αυστραλέζικη κρουασαντερί Lune, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τη New York Times ως μια από τις καλύτερες παγκοσμίως.

Οι κρουασάν που φτιάχνονται στο Temps Perdu κατασκευάζονται με εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Το γαλλικό βούτυρο που χρησιμοποιούν διαθέτει 84% λιπαρά, ενώ ούτε που σκέφτονται την επιλογή μαργαρίνης. Οι πρώτες ύλες είναι προσεκτικά επιλεγμένες, και το ίδιο ισχύει και για τα αλεύρια, που προέρχονται από τους μύλους Λούλη. Τα κρουασάν ψήνονται 2-3 φορές ημερησίως και δεν μένουν στα ράφια για περισσότερο από δύο ώρες, διασφαλίζοντας την ποιότητα και φρεσκάδα τους.

Το μαγαζί οφείλει το όνομά του στο διάσημο μυθιστόρημα του Προυστ, «À la recherche du temps perdu», που παραπέμπει σε μνήμες παλιών εμπειριών. Ο Δημήτρης εξηγεί ότι «η δική μας μαντλέν είναι το κρουασάν. Θέλουμε όποιος το δοκιμάσει να το θυμάται για πάντα». Η προετοιμασία ενός κρουασάν απαιτεί 2-3 μέρες, καθώς το κύριο στάδιο παραγωγής, η φυλλοποίηση, σε συνδυασμό με άλλες διαδικασίες, απαιτεί υπομονή και προσοχή.

Η σχεδόν εμμονική αφοσίωση στην τέχνη της παρασκευής κρουασάν έχει οδηγήσει σε φουσκωτά, ελαφριά και βουτυρένια σφολιατοειδή, γεμάτα με επάλληλες κυψέλες, αποτέλεσμα της άριστης τεχνικής τους. Εκτός από τα κλασικά κρουασάν βουτύρου και pain au chocolat, διαθέτουν και άλλες ενδιαφέρουσες γεύσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το κρουασάν με τη χειροποίητη τζιαντούγια και το εποχικό κρουασάν με ροδάκινο. Χρησιμοποιούν επίσης σπάνια ελληνικά προϊόντα, όπως τυριά και αλλαντικά, που ενισχύουν την πρωτοτυπία των πιάτων τους.

Στους χώρους του εργαστηρίου, που είναι φωτεινοί και οργανωμένοι, η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή στους 22 βαθμούς για να παραμείνει το βούτυρο σε ιδανικές συνθήκες. Εκεί, η προετοιμασία των κρουασάν παρουσιάζει παραδόσεις και εξελίξεις μιας τέχνης που αναδύεται μέσα από την προσωπική δουλειά των ιδιοκτητών.

Πηγή: kathimerini.gr