Η Σταυριανή Ζερβακάκου, από το Σταυρί της Μάνης, μας προσφέρει συνταγές από την κουζίνα του εστιατορίου της, που ονομάζεται «Ασπασία», προς τιμήν της αγαπημένης της θείας. «Το εστιατόριο “Ασπασία” είμαι εγώ και μαγειρεύω τον τόπο μου και τις μνήμες μου», αναφέρει η σεφ. Ιδιαίτερη προτίμηση έχει στους κολοκυθοκορφάδες, τους οποίους θεωρεί εξαιρετικό υλικό: «Διαθέτουν μια γλυκιά βοτανικότητα, που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην μπάμια και τον δικό τους, μοναδικό εαυτό». Οι κορφάδες είναι οι νεαροί βλαστούς της κολοκυθιάς, ενώ αν δεν τους βρούμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά κολοκυθάκια με τον ανθό τους.
Η παρακάτω συνταγή για χταπόδι με κολοκυθάκια είναι απλή και περιλαμβάνει τα εξής υλικά:
Υλικά (Μερίδες: 6):
- 1 κιλό πολύ μικρά κολοκυθάκια, ολόκληρα
- 1 μεγάλο χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο), βάρους περίπου 2.500 γρ.
- 4 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 4 πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτές ροδέλες
- 100 γρ. κουκουνάρια
- 25 γρ. φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
- 200 ml καλής ποιότητας ρετσίνα
- 7-8 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 300 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πράσινο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα κουκουνάρια για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τον πελτέ και λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κρασί και τις ντομάτες, προσθέτουμε την κανέλα και αρκετό νερό ώστε να καλύψει τα υλικά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μέτριο σκεύος για φούρνο και προσθέτουμε τα πλοκάμια του χταποδιού.
- Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
- Αποκαλύπτουμε το σκεύος και ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να καψαλιστούν λίγο τα υλικά.
- Ξεφουρνίζουμε, προσθέτουμε τον υπόλοιπο βασιλικό και το ξύσμα, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Σερβίρουμε το πιάτο σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: kathimerini.gr