Μεταμόρφωση από Βιντεοκλάμπ σε Καπνιστήριο στην Κουμαριά Ημαθίας

Γύρω στο 2016, ο Στέργιος Μούρνος αποφάσισε να επενδύσει σε μια μικρή ψησταριά-καπνιστήριο, αρχικά για να καπνίζει κρέατα για προσωπική χρήση. Ξεκίνησε με πανσέτα, η οποία γρήγορα κέρδισε τους φίλους του και έτσι την πρόσθεσε στο μενού του εστιατορίου του. Καθώς η ζήτηση αυξανόταν, ο Στέργιος ζήτησε από έναν φίλο του σιδερά να του φτιάξει ένα μεγαλύτερο καπνιστήριο και σύντομα βρέθηκε να πειραματίζεται με κομμάτια όπως το brisket. Στην αρχή είχε δυσκολίες στην προμήθεια των σωστών κρεάτων, αλλά τελικά κατέληξε να επιλέγει κυρίως κρέατα από την Αμερική για την ποιότητά τους.

Το 2021, μετά την πανδημία, ο Στέργιος μετακόμισε σε ένα μεγαλύτερο μαγαζί, το “Όπως Παλιά”, το οποίο διαχειρίζεται με τη σύζυγό του. Η ζήτηση έχει εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει επίσης ελληνικό ντόπιο κρέας, αλλά η προτίμηση παραμένει στα αμερικάνικα κρέατα. Ο Στέργιος επιλέγει προσεκτικά τα κομμάτια, καθώς κάθε είδος απαιτεί διαφορετική διαδικασία καπνίσματος. Για παράδειγμα, το κοτόπουλο καπνίζεται στους 150-160°C για τρεις ώρες, ενώ το brisket χρειάζεται 16 ώρες στους 105°C.

Η επιτυχία του εστιατορίου οφείλεται στην ποιότητα των προσφερόμενων κρεάτων και στις γαστρονομικές προτάσεις. Το μενού περιλαμβάνει κλασικές αναφορές, όπως burgers και λουκάνικα, με πρωταγωνιστές τα καπνιστά κρέατα. Ο Στέργιος έχει αναπτύξει και μια συνταγή σάλτσας για τις τηγανητές πατάτες, που περιέχει μουστάρδα, μαγιονέζα, τσένταρ και μπέικον. Η εμπειρία του έχει μεταμορφωθεί, καθώς από την αρχική του αποδοχή της εστίασης, τώρα έχει γίνει ειδικός στο καπνιστό κρέας.

Αρχικά, τον Ιούνιο του 2011, ο Στέργιος είχε εγκαταλείψει το βιντεοκλάμπ του στη Βέροια για να ανοίξει το οικογενειακό καφενείο στην Κουμαριά Ημαθίας, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Ο πατέρας του, Γιάννης, είχε κλείσει το καφενείο το 1981 για να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, ενώ ο Στέργιος επέστρεψε στο χωριό του για να επιβιώσει. Με την υποστήριξη της οικογένειάς του, άρχισε να προσφέρει παραδοσιακά πιάτα όπως σουβλάκια και μπιφτέκια, όμως η επιτυχία ήρθε όταν εισήγαγε τις καπνιστές γεύσεις.

Σήμερα, το “Όπως Παλιά” δεν προσφέρει μόνο εκλεκτά κρέατα, αλλά και μια εντυπωσιακή λίστα ποτών, περιλαμβάνοντας σπάνιες ετικέτες σε φιλικές τιμές. Ο Στέργιος εργάζεται συνεχώς για να εμπλουτίσει την εμπειρία των πελατών του, και σχεδιάζει να ανοίξει ένα νέο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας την ιστορία του με στόχο την αμερικανική εκδοχή της γαστρονομίας που έχει δημιουργήσει.

Πηγή: kathimerini.gr