Καλοκαιρινό κοκκινιστό μοσχάρι με μελιτζάνες

Το καλοκαίρι, το κοκκινιστό μοσχάρι αποκτά μια ιδιαίτερη γεύση με την προσθήκη μελιτζανών!

Σύνολο χρόνου: 2 ώρες και 30 λεπτά, με 20 λεπτά προετοιμασία, 1 ώρα και 50 λεπτά μαγείρεμα και 20 λεπτά αναμονή.

Υλικά (Μερίδες: 4):

  • 1 κιλό μοσχάρι ελιά, σε κύβους 2 εκ.
  • 1.200 γρ. μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες, κομμένες κατά μήκος στα 4 (οι τσακώνικες στα 2)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • 1 κιλό ντομάτες, χοντροτριμμένες
  • 2 μάτσα βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 130 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:

  1. Αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  3. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για 20 λεπτά σε σουρωτήρι, για να απομακρυνθεί η πικράδα τους.
  4. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  5. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 90 ml ελαιόλαδου σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και αλατοπίπερο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά.
  7. Ρίχνουμε την ντομάτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.
  8. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τον μισό βασιλικό, και σείουμε ελαφρά την κατσαρόλα.
  9. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο βασιλικό, αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
  11. Το κοκκινιστό μοσχάρι με μελιτζάνες συνοδεύεται ιδανικά με ψωμί σίκαλης και φέτα βαρελίσια.

Πηγή: kathimerini.gr