Μανέστρα η λιτή γεύση της παράδοσης και της οικογενειακής θαλπωρής
Το φαγητό αυτό είναι ένας θησαυρός της οικιακής κουζίνας, σχεδιασμένο για να χορτάσει μεγάλες οικογένειες κατά τις δύσκολες εποχές. Η ιστορία του σχετίζεται με τη φύρα των μακαρονοβιομηχανιών, η οποία πωλούνταν σε οικονομικές τιμές στα μπακάλικα. Αυτή η φύρα, γνωστή ως “σπάσματα”, είναι ουσιαστικά μακαρόνια που ενώνονταν κατά τη διαδικασία ξ drying. Όπως λέει η Μαρία Ματσάντου από το Ακρωτήρι, η μανέστρα “είναι φαγητό της ώρας, αλλά γίνεται ακόμη πιο νόστιμη την επόμενη μέρα”. Συνήθιζε να προσθέτει και λίγο ντόπιο τυρί ή φέτα στη συνταγή της.

Η Ευαγγελία, η μητέρα της, θυμάται με νοσταλγία τα χρόνια που μεγάλωσαν μαζί με τα 12 αδέλφια της, καθώς η μητέρα τους μαγείρευε μανέστρα στο τζάκι. “Ηταν η αγαπημένη μας συνταγή και όλο κόντρα βάζαμε ποιός θα τελειώσει πρώτος”, αναφέρει. “Η μάνα μου έβαζε πενήντα αυγά στην κατσαρόλα”. Αυτή η μανέστρα είχε μια μοναδική γεύση, εμπλουτισμένη από την καπνιστή μυρωδιά των κληματόβεργων.

Για τέσσερις μερίδες, όπως προτείνεται, χρειαζόμαστε:

– 1 κιλό ώριμες ντομάτες ή ντοματίνια, ζουλιγμένα
– 250 γραμμάρια σπαγκέτι Νο 6, σπασμένα στα τρία
– 8 αυγά
– 120 ml ελαιόλαδο
– αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι

Η παρασκευή ξεκινά ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με τα ζουμιά τους και τις σοτάρουμε μέχρι να φύγουν τα υγρά και να σχηματιστεί μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα σπασμένα σπαγκέτι, μπόλικο αλάτι και πιπέρι.

Σπάμε προσεκτικά τα αυγά πάνω από την κατσαρόλα, χωρίς να ανακατέψουμε, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά και να σφίξει το ασπράδι του αυγού, ενώ οι κρόκοι θα παραμείνουν σχεδόν μελάτοι. Στο τέλος, σερβίρουμε τη μανέστρα σε βαθιά πιάτα, υπολογίζοντας περίπου δύο αυγά ανά μερίδα.

Πηγή: kathimerini.gr