Η Νέα Τάση στο Σουβλάκι με Επιστροφή στις Παραδοσιακές Γεύσεις
Στην καρδιά του Πειραιά, δύο φίλοι, ο Μπάμπης Παπαθανασίου και ο Χρήστος Μπιτσώνης, άνοιξαν πρόσφατα ένα σουβλατζίδικο, εμπνευσμένο από τις παλιές καλές εποχές του σουβλακιού. Με σεβασμό στις παραδοσιακές γεύσεις, απορρίπτουν την πρακτική των χαμηλής ποιότητας εδεσμάτων που συνήθως προσφέρονται σε νέα σουβλατζίδικα, όπως αμφιβόλου προέλευσης κρέατα και πολλές πατάτες. Σκοπός τους είναι να προσφέρουν κάτι αυθεντικό: σουβλάκι που χωράει στη χούφτα και γεμίζει με 3-4 μπουκιές γεύσης.

Το μαγαζί τους, με το μοναδικό όνομα “Νικαράγουα”, έχει μια λαχταριστή και παιχνιδιάρικη ιστορία πίσω του. Αρχικά, ήθελαν να το ονομάσουν “Ντέταρι” προς τιμήν ενός παλιού παίκτη του Ολυμπιακού, αλλά τελικά προτίμησαν κάτι πιο ουδέτερο που να προκαλεί γέλιο και όρεξη για ιστορίες. Το σουβλατζίδικο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο παλιό πειραιώτικο σπίτι, φέρνοντας στη μνήμη μας τις κυκλαδίτικες γραμμές και την παράδοση.

Αναφορικά με τις πρώτες ύλες, οι δύο συνεργάτες εμπιστεύονται ένα γνωστό κρεοπωλείο από τη Λιβαδειά που παρέχει αυστηρά επιλεγμένα κρέατα. Το μενού τους περιλαμβάνει καλαμάκια με χοιρινό καθώς και μπιφτεκάκια, όλα παρασκευασμένα στο χέρι. Οι πίτες προέρχονται από τη βιοτεχνία Σταμάτη στο Περιστέρι, ενώ τη σάλτσα ντομάτας την ετοιμάζουν οι ίδιοι με φυσικά υλικά όπως πιπέρι και ρίγανη από το χωριό Μουσιωτίτσα.

Φυσικά, οι επιλογές τους δεν σταματούν στο παραδοσιακό σουβλάκι. Προσφέρουν δυο πιο ιδιαίτερες εκδοχές σε τυλιχτό: μία με αρμένικο σουτζούκι και τυροσαλάτα από το Γαρδίκι και μία με κοτόπουλο που συνοδεύεται από πολίτικη σαλάτα. Στο τζατζίκι, βάζουν γενναιόδωρα σκόρδο για να το κάνουν πικάντικο και έχουν απορρίψει την ιδέα να μπλέκουν πατάτες στο σουβλάκι. Αντ’ αυτού, οι πατάτες τους προσφέρονται στις μερίδες, μαγειρεμένες με ειδική τεχνική που διασφαλίζει ότι θα είναι τραγανές εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά.

Η λειτουργία του μαγαζιού προσανατολίζεται στην εξυπηρέτηση της αγοράς κατά το μεσημέρι και το σχόλασμα, ακολουθώντας την παράδοση των παλιών σουβλατζίδικων. Τα Σάββατα οι ώρες λειτουργίας επεκτείνονται για να υποδέχονται περισσότερους πελάτες που αναζητούν ελληνικές μπίρες από τη Sourmena Brews, σε μια ανάμειξη γεύσεων και πολιτισμού.

Πηγή: kathimerini.gr