Γλυκό Κιουνεφέ από την Αντιόχεια με Σπιτική Συνταγή

Η Leyla Kôker και ο σύζυγός της, Μιχάλης, αραβόφωνοι και τουρκόφωνοι χριστιανοί Ρωμιοί από την Αντιόχεια της νότιας Τουρκίας, μας παρουσίασαν την παραδοσιακή τους λιχουδιά, το künefe, στον αυλή του ναού της Κοίμησης Θεοτόκου στο Μπαλίνο, κοντά στη γειτονιά Μπαλατά, δίπλα στην ακτή του Κεράτειου Κόλπου.

Αρχικά, για να ετοιμάσουμε το künefe, χρειαζόμαστε το σιρόπι. Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Η συνταγή απαιτεί συγκεκριμένα υλικά για να πετύχουμε την αυθεντική γεύση. Χρειαζόμαστε το φρέσκο τυρί dil, το οποίο δεν διατίθεται στην Ελλάδα, αλλά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με σουλγκούν ή γαΐς τυρί. Αυτά τα τυριά μπορούν να βρεθούν σε καταστήματα που πωλούν ποντιακά προϊόντα ή σε καλά παντοπωλεία.

Προετοιμασία: 20′ Ψήσιμο: 10′ Σύνολο: 30′

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το στόλισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο ταψί, τοποθετούμε το κανταΐφι, το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το ανακατεύουμε απαλά μέχρι να βραχεί.
  2. Με το μισό μαλακωμένο βούτυρο αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μεγάλου αντικολλητικού τηγανιού ή ταψιού.
  3. Ρίχνουμε το μισό κανταΐφι στον πάτο, το πατικώνουμε καλά και από πάνω σκορπίζουμε το τυρί.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κανταΐφι, το οποίο πατικώνουμε καλά και πάλι.
  5. Ανάβουμε μέτρια φλόγα σε εστία κουζίνας και ψήνουμε το κιουνεφέ ελέγχοντας την κάτω πλευρά μέχρι να ροδίσει.
  6. Αναποδογυρίζουμε το κιουνεφέ σε μια πιατέλα με την ψημένη πλευρά προς τα πάνω.
  7. Στη συνέχεια, ξαναβγάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και ψήνουμε την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει.
  8. Σιροπιάζουμε το κιουνεφέ αμέσως με το κρύο σιρόπι και τον συνοδεύουμε ζεστό.

Πηγή: kathimerini.gr