Εβδομαδιαίο Συνταγολόγιο με Εποχικές Υλικές και Νόστιμες Συνταγές για Κάθε Μέρα
Μαγειρεύουμε στον σπίτι, προτιμάμε εποχιακές πρώτες ύλες και κάνουμε τις αγορές μας με προγραμματισμό ώστε να αποφεύγουμε την υπερβολή και την σπατάλη. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ετοιμάσει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα συνταγών για εσάς – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το προετοιμάζουμε από την Παρασκευή για να έχετε όλο τον χρόνο να συγκεντρώσετε τα υλικά σας, ειδικά αφού το Σάββατο είναι η πιο συνήθης μέρα για αγορές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις βασικές ομάδες τροφίμων και τηρεί τις συστάσεις των διατροφολόγων, αλλά και τις παραδόσεις του ελληνικού νοικοκυριού.

Την εβδομάδα 7/10 – 13/10 έχουμε προγραμματίσει εύκολες και νόστιμες συνταγές: διαφορετικά mac ’n’ cheese με ελληνικά τυριά και φυστίκια Αιγίνης, φιλέτο κοτόπουλο με γιαούρτι και κάρι, μελωμένο πρασόρυζο με τραχανά, αφράτα μοσχαρίσια μπιφτέκια, γίγαντες πλακί, αχνιστή ψαρόσουπα, κυριακάτικο κοτόπουλο με κρεμμυδάκια και λιαστά βερίκοκα και το πληθωρικό στρούντελ με μήλα.

Δευτέρα – Ανάγνωση Mac ’n’ cheese αλλιώς, με φυστίκια Αιγίνης και μορταδέλα: Αρχίζουμε την εβδομάδα με ένα λαχταριστό πιάτο. Αυτό το mac ’n’ cheese είναι διαφορετικό από τα αμερικάνικα και περιέχει τρία τυριά, μορταδέλα και φυστίκι Αιγίνης, συνδυάζοντας γεύσεις μοναδικές. Συνοδεύουμε με καροτοσαλάτα με πράσινες ελιές.

Τρίτη – Φιλέτο κοτόπουλου με γιαούρτι, κάρι και φουντούκια: Ένα αρωματικό πιάτο με ζουμερό κοτόπουλο, φουντούκια, γιαούρτι και κάρι. Συνδυάζεται με πράσινη σαλάτα, ψωμί και αφράτο ρύζι με σταφίδες.

Τετάρτη – «Πρασόρυζο» κοκκινιστό με τραχανά: Σε αυτή τη συνταγή, τα πράσα μαγειρεύονται με τραχανά, ντομάτα και άνηθο για μια μοναδική γεύση. Σερβίρεται με σαλάτα από πρασινάδες, καρύδια και ζεστό ψωμί.

Πέμπτη – Αφράτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί: Φτιαγμένα με μαγειρική σόδα και γιαούρτι, αυτά τα μπιφτέκια είναι ζουμερά και γεμάτα γεύση. Συνοδεύουμε με τζατζίκι, πατατοσαλάτα και παξιμάδια.

Παρασκευή – Γίγαντες πλακί: Επιλέγουμε γίγαντες, μαγειρεμένους με λεμόνι, ελιές και μυρωδικά. Ιδανικοί για την ημέρα των οσπρίων, σερβίρονται με σαλάτα χόρτων και προζυμένιο ψωμί.

Σάββατο – Ψαρόσουπα: Ετοιμάζουμε μια πλούσια ψαρόσουπα με βραστό ψάρι, μύδια και μαραθόριζα, ιδανική για τον χειμώνα. Συνοδεύεται από πατατοσαλάτα και ψωμί.

Κυριακή – Κοτόπουλο με κρεμμυδάκια και λιαστά βερίκοκα: Για την Κυριακή, ένα κοτόπουλο στιφάδο με κρεμμυδάκια και βερίκοκα, μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί και πετιμέζι. Σερβίρεται με πλούσια σαλάτα και ψωμί.

Και για το επιδόρπιο, έχουμε στρούντελ με μήλα και σπιτικό φύλλο, ιδανικό για το τέλος κάθε γεύματος σε συνδυασμό με τσάι ή καφέ.

Πηγή: kathimerini.gr