Εβδομαδιαίο Συνταγολόγιο με Εποχικές Δημιουργίες για το Ελληνικό Νοικοκυριό
Μαγειρεύουμε στο σπίτι, επιλέγουμε εποχικά υλικά και κάνουμε τις αγορές μας με προγραμματισμό, ώστε να περιορίσουμε την σπατάλη. Στο πνεύμα αυτό, σας προτείνουμε ένα εβδομαδιαίο μενού από Δευτέρα έως Κυριακή, το οποίο συγκεντρώσαμε από την Παρασκευή, έτσι ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να αποκτήσετε τα απαραίτητα υλικά, ιδιαίτερα την ημέρα των αγορών.

Ακολουθούμε τις οδηγίες των διατροφολόγων και τις παραδοσιακές συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού, καταναλώνοντας 1-2 φορές κρέας, πουλερικά 1-2 φορές, λαχανικά και όσπρια 2-3 φορές, ενώ τα ψάρια και τα θαλασσινά εμφανίζονται 1-2 φορές, πάντα προσφέροντας και ένα γλυκό ως επίλογο.

Για την εβδομάδα 23/9 – 29/9, σας προτείνουμε νόστιμες συνταγές, περιλαμβάνοντας πιλάφι με μύδια, κοτόπουλο με αχλάδια και σάλτσα ξηρών καρπών, φουρνιστές μελιτζάνες, τας κεμπάπ με χλωρά φασολάκια, ρεβύθια με καπνιστή ρέγκα, μπαρμπούνια με σάλτσα μαϊντανού και κοκκινιστό κόκορα με χυλοπίτες. Δύο γλυκές προτάσεις είναι τα εποχικά μουστοκούλουρα και το πλούσιο Devil’s Food Cake.

Δευτέρα: Ξεκινάμε με πιλάφι με μύδια, συνταγή που μας άφησε ο αείμνηστος μοναχός Επιφάνιος, με την παρατήρηση ότι τα μύδια δεν πρέπει να βράσουν πολύ. Σερβίρουμε με δροσερά αγγουράκια και ελιές Καλαμών.

Τρίτη: Φιλέτα κοτόπουλου με αχλάδια και ξηρούς καρπούς, συνοδευμένα με πατατοσαλάτα ή τηγανητές πατάτες.

Τετάρτη: Μελιτζάνες παρμεζάνα, ένα εμβληματικό πιάτο με γλυκές μελιτζάνες και μπόλικη μοτσαρέλα, που σερβίρεται με σαλάτα αγγουροντομάτα και ζεστό ψωμί.

Πέμπτη: Ταξιδεύουμε στην Κωνσταντινούπολη με φασολάκια και μοσχαράκι τας κεμπάπ. Συνοδεύεται από τζατζίκι και ντοματοσαλάτα.

Παρασκευή: Ρεβύθια με ρέγκα στον φούρνο, σερβιρισμένα με φρυγανισμένο ψωμί και αγγουροσαλάτα.

Σάββατο: Μπαρμπούνια στον φούρνο με κουκουνάρια και σάλτσα μαϊντανού, δίνοντας προτεραιότητα σε χόντρους τηγανητές πατάτες και φρέσκα χόρτα.

Κυριακή: Κόκορας με χυλοπίτες, σερβιρισμένος με χωριάτικη σαλάτα και δροσερή σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο.

Για επιδόρπιο, προτείνουμε μουστοκούλουρα, ιδανικά για σνακ ή συνοδευτικά στον καφέ, και το πλούσιο Devil’s Food Cake, τέλειο και για γιορτές.

Πηγή: kathimerini.gr