Εκλεπτυσμένη τάρτα σοκολάτας με φρέσκα φρούτα και τραγανή βάση
Μια νόστιμη τάρτα με crispy βάση από σφολιάτα και έντονη γεύση σοκολάτας συνδυάζεται τέλεια με φρέσκα φρούτα, κάνοντάς την ιδανική επιλογή για επιδόρπιο σε ένα δείπνο με φίλους. Η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται από τη θεία Σέτη και δημοσιεύθηκε στο τεύχος «Οι Οικοδέσποινες των Αθηνών».

Συνιστώμενα Υλικά (για 4-6 μερίδες):

– 2 έτοιμα φύλλα ζύμης για τάρτα (μπορούν να βρεθούν σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) – σημαντικό να αποψυχθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Για τη γέμιση:
– 1 φλιτζάνι κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια
– 230 γρ. (8 κουταλιές σούπας) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
– 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 φλιτζάνι φρεσκοψημένα αμύγδαλα, ψημένα στους 160°C για 10 λεπτά και κοπανισμένα
– 1 ολόκληρο αυγό + 1 αυγό χωρισμένο σε κρόκο και ασπράδι.

Για τη σάλτσα:
– 1 πακέτο φρέσκα ράσμπερι ή κατεψυγμένες φράουλες
– 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 κουταλάκι γλυκού χυμός λεμονιού.

Για τη γαρνιτούρα:
– σαντιγί
– ολόκληρα ράσμπερι ή φράουλες
– φύλλα μέντας ή δυόσμου.

Διαδικασία:

Ξεκινάμε στρώνοντας τη μία ζύμη σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 25-30 εκ., φροντίζοντας να καλυφθεί καλά ο πυθμένας και τα πλαϊνά τοιχώματα.

Στη συνέχεια, λιώνουμε τη σοκολάτα με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε ένα μπολ, χτυπάμε το υπόλοιπο βούτυρο με τα 3/4 της ζάχαρης και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ολόκληρο αυγό και τον επιπλέον κρόκο, καθώς και τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη.

Κόβουμε τη δεύτερη ζύμη σε λωρίδες πλάτους 1,5 εκ. και σκεπάζουμε τη γέμιση με αυτές, τοποθετώντας τις σε σχέδιο όπως στην πάστα φλώρα. Αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αέρα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για ακόμη 30-35 λεπτά. Αν δούμε ότι η τάρτα σκοτεινιάζει γρήγορα από πάνω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε. Για τη σάλτσα, πολτοποιούμε τα ράσμπερι ή τις φράουλες στο μπλέντερ και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς για 3 λεπτά σε βρασμό.

Σερβίρουμε την τάρτα γαρνίροντας με σαντιγί, ολόκληρα φρούτα και φύλλα μέντας ή δυόσμου, ενώ μπορούμε να περιχύσουμε και με τη σάλτσα. Εναλλακτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε τη σάλτσα σε ξεχωριστό σκεύος για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του.

Μυστικό: Μπορούμε να φτιάξουμε ατομικές τάρτες αν έχουμε ρηχά ατομικά τσέρκια ή πυρίμαχα φορμάκια τάρτας διαμέτρου 10 εκ.

Πηγή: kathimerini.gr