Επιχείρηση διάσωσης του ελληνικού δεξαμενόπλοιου στην Ερυθρά Θάλασσα

Ξεκίνησε η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion» από το ναυαγοσωστικό πλοίο «Aigaion Pelagos». Το «Sounion» παρέμενε αγκυροβολημένο από τις 27 Αυγούστου, έχοντας εστίες φωτιάς, 72 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντάιντα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι πρωινές ώρες σήμερα, το ελληνικό ναυαγοσωστικό έφτασε στο σημείο, συνοδευόμενο από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, που περιλάμβαναν τρεις φρεγάτες, ελικόπτερα και ομάδα ειδικών δυνάμεων.

Η ειδική ναυαγοσωστική ομάδα του «Aigaion Pelagos» κατάφερε να προσδέσει το τάνκερ στο πλοίο παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου, όπου οι θερμοκρασίες έφταναν μέχρι και τους 400 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τα όργανα μέτρησης.

Το «Aigaion Pelagos» ρυμουλκεί το «Sounion» προς βορρά, συνοδευόμενο από στρατιωτικές δυνάμεις, με στόχο να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη περιοχή, όπου υπάρχουν επιθέσεις από τους Χούθι, και να συνεχίσει τις ναυαγοσωστικές εργασίες με ασφάλεια. Το πυροσβεστικό ρυμουλκό «Πανορμίτης» συνοδεύει το «Sounion» και είναι πάντα έτοιμο να προχωρήσει σε κατάσβεση εάν κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον, το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου και, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES, η διάσωσή του είναι επιτακτική ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι έχει δηλώσει ότι η απόφαση για την απομάκρυνση του «Sounion» οφείλεται στην ανησυχία για οικολογική καταστροφή, αν και η περιοχή παραμένει επικίνδυνη για άλλα πλοία που δέχονται επιθέσεις.

Το «Sounion» είχε δεχτεί την πρώτη επίθεση από τους Χούθι την Τετάρτη 21 Αυγούστου. Το 25μελές πλήρωμά του, αποτελούμενο από 23 Φιλιππινέζους και δύο Ρώσους, μεταφέρθηκε την επομένη σε ασφαλές σημείο στο Τζιμπουτί από γαλλικό αντιτορπιλικό. Στη συνέχεια, υπήρξαν και άλλες επιθέσεις με την τοποθέτηση εκρηκτικών μικρής ισχύος στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου.

Πηγή: kathimerini.gr