ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πολλοί αναλυτές της Τουρκίας εκφράζουν την άποψη ότι η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Αίγυπτο στοχεύει στην ελαχιστοποίηση λαθών του παρελθόντος, τα οποία συνέβαλαν στην ενίσχυση της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ του προεδρικού ζεύγους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να ενεργοποιήσει νέες διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των παράκτιων χωρών της περιοχής.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα ότι σκοπός τους είναι η διατήρηση της μειωμένης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και η εύρεση λύσεων στις υφιστάμενες διαφορές. Σύμφωνα με τον Σίσι, αυτό θα επιτρέψει τη συνεργασία για τη χρήση των φυσικών πόρων της περιοχής προς όφελος όλων των λαών.
Το δημοσίευμα της «Χουριέτ» αναφέρει ότι οι παράκτιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Λιβύης και της Αίγυπτου, θα μπορούσαν να εξετάσουν τις διαφορές τους.
Ο πολιτικός αναλυτής της «Χουριέτ» Σεντάτ Εργκίν σημειώνει τη σημασία της Ελλάδας στην εν λόγω συζήτηση, καταθέτοντας ότι οι συμφωνίες θαλάσσιων δικαιοδοσιών Τουρκίας και Λιβύης του 2019, καθώς και της Αιγύπτου με την Ελλάδα του 2020, αλληλοεπικαλύπτονται, υποδεικνύοντας πολύπλοκες διαπραγματεύσεις στο μέλλον.
Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας και αναλυτής Χασάν Γκιογούς υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχασε τη μάχη για την επιρροή στην περιοχή, επιστρατεύοντας την Αίγυπτο σε μια συμμαχία με Ελλάδα, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία. Προσθέτει ότι και οι δύο χώρες πρέπει να δοκιμάσουν την ειλικρίνεια της άλλης, και ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να επιτρέπει στους Αδελφούς Μουσουλμάνους να διεξάγουν εναντίον δραστηριότητες εναντίον της Αιγύπτου.
Στην Άγκυρα, οι προσδοκίες για ενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο εκφράστηκαν από τον υπουργό Ενέργειας Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ωστόσο οι πληροφορίες δείχνουν ότι το Κάιρο δεν έχει ακόμη δώσει καταληκτική απάντηση στα αιτήματα της Τουρκίας.
Παράλληλα, στην Τουρκία αναπτύσσονται φήμες γύρω από πιθανή παραίτηση του υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος φέρεται να ενοχλήθηκε από εσωτερικές αντιδράσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Υπήρξε πολιτική ανησυχία αφού ανακοινώθηκαν εκκαθαρίσεις ανθυπολοχαγών με την αίσθηση ότι υπάρχει πολιτική πίεση στην ηγεσία των στρατευμάτων.
Στο μεταξύ, οι φιλοδοξίες για βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο φαίνεται ότι παραμένουν επίκαιρες, με την πολιτική σκηνή της Τουρκίας να εξακολουθεί να είναι τεταμένη μετά από πρόσφατα γεγονότα.
Πηγή: kathimerini.gr