Συμμετοχή του ελληνικού βιβλίου στη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας στο 15%
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμμετοχή του ελληνικού βιβλίου στη δημόσια προσφορά για τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 15%. Η διαδικασία αυτή, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τη διάθεση συνολικά 91.471.515 μετοχών, με τα έσοδα του Δημοσίου να εκτιμώνται κοντά στα 650 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την τελική τιμή διάθεσης της μετοχής. Το ΤΧΣ κατέχει 167,9 εκατ. μετοχές.

Η κατανομή των μετοχών είναι αποτέλεσμα των εκτιμήσεων του συμβούλου, ενώ υπολογίζεται ότι το Δημόσιο πουλάει σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με το συνολικό 18,39% που ελέγχει. Η στρατηγική στοχεύει στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς. Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό για 3 ημέρες, με το τελικό ποσοστό που θα διατεθεί στην ελληνική δημόσια προσφορά να παραμένει ανοιχτό για αξιολόγηση.

Η διαδικασία ξεκινά σήμερα με τη JPMorgan να αναλαμβάνει τον ρόλο του συμβούλου διάθεσης. Σκοπός είναι η διερεύνηση των προθέσεων των επενδυτών και της τιμής που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν για το 10% της Εθνικής. Η μέθοδος αυτή διασφαλίζει και την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας. Η τελική τιμή διάθεσης θα καθοριστεί την τελευταία στιγμή πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το προηγούμενο placement, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, είχε καθορίσει μεγαλύτερο ποσοστό διάθεσης, φτάνοντας το 20%. Από αυτό το ποσοστό, το 40% διατέθηκε σε ειδικούς επενδυτές και το 60% σε ιδιώτες. Επιπλέον, κατά τη διαδικασία αυτή, το Δημόσιο θα τηρήσει τη δέσμευση να μην προχωρήσει σε νέες διαθεσιμότητες μετοχών πριν περάσει ένα έτος από το placement, επιμήκυνση που στοχεύει να καταστήσει πιο ελκυστική τη συμμετοχή των επενδυτών στην παρούσα φάση.

Πηγή: kathimerini.gr