Ισχυρή Ζήτηση στην Δημόσια Προσφορά του 10% της Εθνικής Τράπεζας
Η δημόσια προσφορά για το 10% της Εθνικής Τράπεζας άνοιξε χθες με εντυπωσιακή κάλυψη, φτάνοντας σχεδόν εννέα φορές τον αρχικό στόχο. Το Δημόσιο προσφέρει 91.471.515 μετοχές από το σύνολο των 168,2 εκατ. που ελέγχει. Οι τιμές κυμαίνονται από 7,30 έως 7,95 ευρώ ανά μετοχή, με τη μετοχή να κλείνει την Παρασκευή στα 7,84 ευρώ. Η ζήτηση είναι ισχυρή, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ανώτατο όριο που έχει καθορίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Με έμφαση στη δυναμική της προσφοράς, το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να ανακοινώσει στενότερο εύρος τιμής ή να καθορίσει μια ενδεικνυόμενη τιμή, κάτι που σημαίνει ότι οι μελλοντικές προσφορές μπορεί να γίνουν με τιμή υψηλότερη του κατώτατου εύρους. Σημειώνεται ότι παρόμοια στρατηγική είχε υιοθετηθεί και στο placement της Εθνικής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023, όπου το εύρος τιμών περιορίστηκε.

Η κατανομή των προσφερόμενων μετοχών έχει αποφασιστεί ως εξής: το 15% θα διατεθεί σε επενδυτές της ελληνικής δημόσιας προσφοράς, με τη δυνατότητα αυτό να αυξηθεί μέχρι το 20%. Το υπόλοιπο 85% θα κατευθυνθεί προς τους συμμετέχοντες της διεθνούς προσφοράς, με δικαίωμα τροποποίησης της κατανομής ανάλογα με την εκφρασμένη ζήτηση.

Επιπλέον, τουλάχιστον το 50% των μετοχών στην ελληνική προσφορά θα κατανεμηθεί στους ιδιώτες επενδυτές, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ ειδικών και ιδιωτών επενδυτών. Η Euroxx Securities και η NBG Securities συμμετέχουν ως σύμβουλοι και ανάδοχοι της διαδικασίας.

Η φάση αυτή της προσφοράς θα διαρκέσει τρεις ημέρες, έως την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, με την τελική τιμή θα καθορίζεται από το διεθνές βιβλίο. Το Δημόσιο έχει δεσμευτεί να μην διαθέσει άλλες μετοχές για ένα έτος, κάτι που στοχεύει στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της προσφοράς. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα έσοδα του Δημοσίου ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την τελική τιμή.

Πηγή: kathimerini.gr