Προτάσεις για την Αναστολή των Αντικειμενικών Τιμών Ακινήτων και η Επίδρασή τους στην Στεγαστική Κρίση

Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η υψηλή ζήτηση για αγορά κατοικίας έχει τροφοδοτήσει την ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων. Στο β’ τρίμηνο του 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων ανέβηκαν κατά 9,2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, με την αύξηση να φτάνει το 10,7% για τα νέα διαμερίσματα (έως 5 ετών) και το 8,3% για τα παλαιότερα (άνω των 5 ετών). Αναλύοντας τις γεωγραφικές περιοχές, στην Αθήνα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,1%, στη Θεσσαλονίκη κατά 12,1%, ενώ και στις άλλες μεγάλες πόλεις σημειώθηκε αύξηση κατά 7,3%.

Η συνολική εικόνα δείχνει ότι το β’ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων σε αστικές περιοχές ήταν αυξημένες κατά 9,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με μέση ετήσια αύξηση για το 2023 στο 14,2%. Από το 2017, όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη της αγοράς, οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση 69% πανελλαδικά, φτάνοντας το 88% στην Αττική και 78% στη Θεσσαλονίκη, αν και οι τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από το ρεκόρ του 2008.

Σε απάντηση της αυξημένης πίεσης στην αγορά, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει προτάσεις για το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για τουλάχιστον έναν χρόνο. Αυτή η απόφαση στοχεύει να συνδράμει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που έχει ανακύψει. Οι αντικειμενικές αξίες έχουν αναπροσαρμοστεί τελευταία πριν από τρία χρόνια, και η εκτίναξη των εμπορικών τιμών εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, καθώς και του φόρου υπεραξίας ακινήτων που λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτή η αναστολή θα ισχύει τουλάχιστον και για το 2025, προσπαθώντας να τονώσει τις αγοραπωλησίες και την κατασκευή νέων ακινήτων, όπως συνέβη και στο παρελθόν από την εισαγωγή της αναστολής το 2019.

Πηγή: kathimerini.gr