Περιορισμένο Ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων από Ευάλωτα Νοικοκυριά

Περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί μόλις 181 αιτήσεις από ευάλωτα νοικοκυριά. Υπάρχουν επίσης 94 αιτήσεις υπό αξιολόγηση και άλλες 530 σε αρχικό στάδιο, χωρίς να έχουν υποβληθεί. Όσοι έχουν αναγνωριστεί ως ευάλωτοι και έχει εγκριθεί η ένταξή τους στον φορέα, λαμβάνουν ήδη στεγαστικό επίδομα που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ. Στην πρόσφατη ανακοίνωση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, επισημάνθηκε ότι το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί.

Η δημιουργία αυτού του φορέα, ο οποίος επιτρέπει στα ευάλωτα νοικοκυριά να μεταβιβάσουν την πρώτη τους κατοικία, προβλέπεται από τον πτωχευτικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Μέσω αυτού, οι δανειολήπτες μπορούν να αποφύγουν την έξωση από τα σπίτια τους όταν έχουν χρέη προς τις τράπεζες ή σε funds. Η μεταβίβαση διασφαλίζει τη δυνατότητα συνέχισης της διαμονής τους στο ακίνητο, πληρώνοντας ενοίκιο στον φορέα, μέρος του οποίου επιδοτείται από το κράτος.

Οι υποψήφιοι επενδυτές για τον φορέα περιλαμβάνουν δύο κοινοπραξίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τους Fortress, Bain και Christofferson, ενώ η δεύτερη είναι η Kaican Hellas, θυγατρική της Cepal, σε συνεργασία με την Beaumont. Παρόλο που υπάρχει αυτό το χαμηλό ενδιαφέρον, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας συνεχίζει την προετοιμασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή ανάδοχού. Ο ανάδοχος αναμένεται να επιλεγεί μέχρι το τέλος του έτους και στόχος είναι ο φορέας να λειτουργήσει το 2025.

Η αισιοδοξία του υπουργείου ενισχύεται, καθώς έχει δημοσιεύσει τρεις υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τους όρους και τη διαδικασία για τη μεταβίβαση της κύριας κατοικίας, την τιμή επαναγοράς της και το επίδομα που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν οι επενδυτές θα ενδιαφερθούν για την τελική φάση του διαγωνισμού και αν θα τολμήσουν να επενδύσουν σε μια αγορά που χαρακτήρισαν «με περιορισμένο οικονομικό αντικείμενο».

Πηγή: kathimerini.gr