Αξιολόγηση των Ελληνικών Τραπεζών και Προοπτικές Ανάπτυξης του Κλάδου

Σύμφωνα με την DBRS, η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τον κλάδο σηματοδοτούν την επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα στην κανονικότητα. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να διευκολύνει την αυξημένη πρόσβαση σε πίστωση για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να στηρίξει την πραγματική οικονομία μέσω επενδύσεων και να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Η DBRS αναφέρει πως, χάρη και στο πρόγραμμα «Ηρακλής», ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μειώθηκε στο 7% τον Μάρτιο του 2024 από την κορυφή του 49,2% τον Ιούνιο του 2017. Οι μεμονωμένοι δείκτες NPL των συστημικών τραπεζών πλησιάζουν αυτούς των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερους όρους χρηματοδότησης και ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης NPL των μη συστημικά σημαντικών τραπεζών παραμένει αυξημένος.

Οι πιστώσεις προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες παρουσίασαν αύξηση 9,7% ετησίως τον Ιούλιο του 2024, σε σύγκριση με 3,1% την προηγούμενη χρονιά. Αυτό είναι σημαντικό για την επιτυχή κατανομή των κεφαλαίων του RRF, αν και μέχρι στιγμής το τραπεζικό σύστημα έχει διοχετεύσει μόνο 2,2 δισ. ευρώ από 17,7 δισ. ευρώ που διατίθενται. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλύσεις της DBRS υποδεικνύουν ότι αναμένεται επιτάχυνση της παροχής πιστώσεων στο μέλλον, βοηθώντας την Ελλάδα να μειώσει το επενδυτικό της χάσμα με την Ευρώπη.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ αναγνωρίζεται ως θετική εξέλιξη, καθώς οδηγεί σε πιο διαφοροποιημένες ιδιοκτησιακές δομές και προσελκύει ξένους επενδυτές. Μετά την πρόσφατη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια, το μερίδιο της κυβέρνησης στην Αττική πιθανόν να μειωθεί σε περίπου 35%, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω στη μείωση των NPL.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αδυναμίες στον κλάδο. Η πολύ «στενή» διασύνδεση με το κράτος, λόγω των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και του υψηλού ποσοστού αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στο κεφάλαιο τους, ενδέχεται να παραμείνει πρόβλημα. Εάν οι τράπεζες διατηρήσουν υγιή κερδοφορία, τα DTC αναμένονται σταδιακά να μειωθούν, ελαχιστοποιώντας έτσι τις διασυνδέσεις με το κράτος.

Η DBRS επισημαίνει πως οι βελτιώσεις στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου συνδέονται με την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας. Αν και οι τράπεζες μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της «βαθμολογίας» της χώρας, ωστόσο τρωτά σημεία παραμένουν, κυρίως λόγω της στενής σχέσης τους με το κράτος.

Πηγή: kathimerini.gr