Αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s

Ο οίκος Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από σταθερό σε θετικό, διατηρώντας ωστόσο την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στη βαθμίδα «Ba1». Ο κύριος παράγοντας που οδήγησε σε αυτή την απόφαση είναι η πορεία των ελληνικών τραπεζών.

Η Moody’s αναφέρει ότι η αναβάθμιση του outlook αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα διαρκούς βελτίωσης της κατάστασης του τραπεζικού τομέα, γεγονός που μειώνει τα ρίσκα για το ελληνικό δημόσιο. Αξιολογεί θετικά τις δυνατότητες της Ελλάδας να ξεπεράσει τις προσδοκίες της για οικονομική ανάπτυξη και δημοσιονομική απόδοση.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: τη βελτίωση στην ανάπτυξη, τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, τροποποιήσεις που συνέβαλαν στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Η Moody’s επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει δέσμευση στη δημοσιονομική σύνεση, εφαρμόζοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ενισχύσει τα δημόσια έσοδα. Αυτές περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ και τις ηλεκτρονικές τιμολογήσεις.

Η οργάνωση επισήμανε ότι οι αυξημένες πρωτογενείς πλεονάσματα σε συνδυασμό με πιο δυναμική αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσαν να συνέβαλαν στη γρηγορότερη μείωση του χρέους. Όσον αφορά τις τράπεζες, επισημαίνει τη σημαντική βελτίωση της υγείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τις τράπεζες πιο ανταγωνιστικές σε επίπεδο ΕΕ.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από διεθνή οίκο, μετά από παρόμοια κίνηση της DBRS την προηγούμενη εβδομάδα. Η αξιολόγηση της Moody’s έρχεται ως απάντηση σε όσους επικρίνουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αύξηση των εισοδημάτων και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Πηγή: kathimerini.gr