Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με βασικούς πυλώνες την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, η οικονομική ανάπτυξη κατά το α΄ εξάμηνο της χρονιάς επιτεύχθηκε με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και την έντονη συμβολή των αποθεμάτων, φτάνοντας το 2,2% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η ιδιωτική κατανάλωση, που αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ και είναι θεμελιώδης παράγοντας ανάπτυξης της χώρας, σημείωσε αύξηση 2%, συμβάλλοντας 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανύψωση του ΑΕΠ. Η ενίσχυση αυτή οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8%, την άνοδο των τουριστικών εισπράξεων κατά 12,2% και την αύξηση των εισοδήματος, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε, επιφέροντας αρνητική συνεισφορά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιπλέον, οι επενδύσεις παρουσίασαν αύξηση 3,5% το α΄ εξάμηνο, προσφέροντας 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στην ανοδική πορεία του ΑΕΠ. Ενώ οι επενδύσεις αυξάνονται κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια, η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ παραμένει χαμηλότερη σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή, καθώς και με τη μέση συμμετοχή στην Ε.Ε.

Η συμβολή των αποθεμάτων ήταν εξίσου σημαντική, φτάνοντας τις 4,3 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι καθαρές εξαγωγές παρουσίασαν αρνητική συνεισφορά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες, με τις εξαγωγές να υποχωρούν κατά 0,9% και τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 6,4%, γεγονός που εν μέρει οφείλεται σε αποτελέσματα βάσης.

Τέλος, οι αναλυτές τονίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι τριπλάσιος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (0,7%), καταδεικνύοντας μια θετική εικόνα στην οικονομική κλιματική διάταση της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr