Ανάπτυξη και Βελτίωση του Λιμανιού του Ηρακλείου με Επενδύσεις του Ομίλου Γκριμάλντι

Στο πλαίσιο της διαχείρισης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, η κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις εταιρείες Grimaldi Euromed SpA και «Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ» ολοκλήρωσε την μεταβίβαση πλειοψηφικού ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, έναντι 80 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία αυτή επισημοποιήθηκε με την καταβολή του τιμήματος στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού. Είχε προηγηθεί η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή το καλοκαίρι.

Ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grimaldi Euromed SpA, υπογράμμισε τη στρατηγική θέση του λιμανιού στο Ηράκλειο στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε τις προοπτικές για νέες εμπορικές οδούς, τόσο για επιβατικές όσο και για εμπορευματικές μεταφορές. «Αυτό το λιμάνι έχει μεγάλες δυνατότητες για κρουαζιέρες και μεταφορά οχημάτων», ανέφερε, αναγνωρίζοντας τον ιστορικό ρόλο του ομίλου στη λειτουργία του λιμανιού μέσω της Minoan Lines.

Η ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών και η δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης νέων αυτοκινήτων, καθώς και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του λιμανιού μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβάνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου Γκριμάλντι. Ο στόχος είναι η αναβάθμιση των υποδομών και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στην παρακάτω συμφωνία, το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου και υπάρχουν διασφαλίσεις για τα δημόσια συμφέροντα. Το 50% από το ποσό των 80 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών, σύμφωνα με τον νόμο 5131/2024, ενώ το υπόλοιπο θα καλύψει το εξωτερικό χρέος της χώρας.

Ο Γκριμάλντι υποσχέθηκε ότι οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του λιμανιού, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και αυξημένη επισκεψιμότητα, ενισχύοντας την ευημερία της πόλης, της Κρήτης και της Ελλάδας στο σύνολό της.

Πηγή: kathimerini.gr