Ανάπτυξη Εμπορευματικών Κέντρων στην Ελλάδα με Επενδύσεις Άνω του Ένα Δισεκατομμύριο Ευρώ

Προγραμματίζονται συνολικές επενδύσεις που εκτιμώνται να φθάσουν ή να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη πέντε εμπορευματικών κέντρων στην Ελλάδα, εκ των οποίων τρία θα βρίσκονται στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη. Αυτές οι επενδύσεις θα συμβάλουν στην προσθήκη εκατοντάδων χιλιάδων τ.μ. νέων υποδομών, και αναμένεται να ενισχύσουν τη χώρα ως διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, λειτουργώντας ως «υποδοχέας» προϊόντων που προορίζονται για τις αγορές της Ευρώπης.

Ο διαγωνισμός για την αναμόρφωση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη σε εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών πρόσφατα προκηρύχθηκε, έπειτα από πολυάριθμες προσπάθειες. Η χρήση και η λειτουργία του 670 στρεμμάτων ακινήτου θα προσδιοριστεί σε επόμενο στάδιο μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 15 Οκτωβρίου. Υπάρχει η δυνατότητα το ακίνητο να λειτουργήσει και ως χερσαίο λιμάνι λόγω της εγγύτητας του με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στην περιφέρεια της Αττικής σχεδιάζεται η δημιουργία τριών διαμετακομιστικών κέντρων, ενώ δύο ακόμη θα αναπτυχθούν στη Θεσσαλονίκη.

Άλλη μία σημαντική επένδυση αφορά την αξιοποίηση 437 στρεμμάτων στις «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής, όπου θα δημιουργηθεί επιχειρηματικό πάρκο. Αυτή η επένδυση, που υπολογίζεται να απαιτήσει περίπου 32 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη μεταφορά των μεταφορικών εταιρειών και πρακτορείων που λειτουργούν στον Ελαιώνα, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη όπως η απελευθέρωση ακινήτων και η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιοχή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία για την επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη μιας έκτασης 291 στρεμμάτων που έχει αποκτηθεί από τη Χαλυβουργία Ελλάδος. Εκεί θα κατασκευαστεί ένα πάρκο logistics με υποδομές 133.390 τ.μ., καθώς και ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει γραφεία, αποθήκες, ένα μικρό ξενοδοχείο και χώρους εστίασης. Το έργο αυτό θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορευματικά κέντρα της χώρας, με την πρώτη του φάση να αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.

Ένα ακόμη εμπορευματικό κέντρο προγραμματίζεται στο πρώην ακίνητο της Βαλκάν Εξπορτ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει αγοραστεί από την Dimand Real Estate. Αναμένονται υποδομές logistics συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ., με την επένδυση να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr