Οι Προκλήσεις της Commerzbank και η Αντίκρουση της Επιθετικής Στρατηγικής της Unicredit
Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Unicredit, Αντρέα Ορσέλ, έχει αποκτήσει ένα ποσοστό 21% στην Commerzbank, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων, και έχει δηλώσει ότι ίσως αποσύρει το ενδιαφέρον του αν δεν λάβει επαρκή στήριξη από τους μετόχους. Γερμανός καγκελάριος, υπουργός Οικονομικών και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επιθετική στρατηγική της Unicredit.

Η Commerzbank είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης με χαμηλές αποδόσεις, στοχεύει φέτος σε απόδοση 8% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE), παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές, όπως η εταιρεία Visible Alpha, εκτιμούν ότι η απόδοση θα φτάσει μόλις το 7,8% το 2024. Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος, Μπετίνα Ορλόπ, έχει την πρόκληση να καθορίσει μια πειστική πορεία που θα υποστηρίξει την επιθυμία της τράπεζας να παραμείνει ανεξάρτητη.

Ωστόσο, η στρατηγική της Ορλόπ μπορεί να απαιτήσει περικοπές κόστους, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις σε μια περίοδο πτώσης των επιτοκίων. Η Commerzbank καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση που προκύπτει από τον υψηλό δείκτη εξόδων της, που απορροφά το 60% των εσόδων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 47% των τραπεζών της Ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη κλίμακας στον γερμανικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένος.

Μια επιθετική πολιτική, ωστόσο, παρουσιάζει κινδύνους. Πρώτον, μειώνει την ελκυστικότητα μιας πιθανής συγχώνευσης με την UniCredit, καθώς ανακύπτει το θέμα των θέσεων εργασίας που θα χαθούν. Αυτή η αδυναμία γίνεται πιο έντονη αν η Ορλόπ προχωρήσει σε δραστικές περικοπές. Δεύτερον, αν η Commerzbank συνεχίζει να δυσκολεύεται να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς αποδόσεις, ενδεχομένως θα χρειαστεί να εξετάσει τη δυνατότητα συγχωνεύσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας και σε απώλεια της ανεξαρτησίας της.

Πηγή: kathimerini.gr