Η Γαλλία είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, και οι προοπτικές της εμφάνισαν αδυναμία αυτή την εβδομάδα, γεγονός που επηρέασε και τα ισπανικά ομόλογα, τα οποία «ισοφάρισαν» τα γαλλικά. Η κυβέρνηση υπό τον νέο υπουργό Οικονομικών, Αντουάν Αρμάν, βρίσκεται υπό πίεση να ετοιμάσει ένα σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025 έως τον Οκτώβριο, καθώς και ένα σχέδιο για μείωση του δημοσίου χρέους. Η κατάσταση κρίνεται σοβαρή, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2024 μπορεί να φτάσει το 6% του ΑΕΠ, αντί του στόχου του 5,1%.
Ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, αντιμετωπίζει την πρόκληση εξοικονόμησης 110 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια για να επαναφέρει το χρέος και το έλλειμμα της Γαλλίας σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό περιλαμβάνει πιθανές περικοπές κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων σε πλούσιους και μεγάλες επιχειρήσεις.
Η δημοσιονομική πειθαρχία συνδυασμένη με πολιτική σταθερότητα είναι αυτά που έχουν διαφοροποιήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από αυτές της Ιταλίας, ενώ τα ισχυρά αποτελέσματα της Πορτογαλίας έχουν επιτρέψει τη σύγκλιση των spreads με εκείνα του Βελγίου. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης δράσης απέναντι στις προκλήσεις του ελλείμματος και του χρέους, χαρακτηρίζοντας επείγον το θέμα και προειδοποιώντας για τους κίνδυνους που προκύπτουν από τις αγορές.
Τέλος, σύμφωνα με τη Citigroup, η Ελλάδα αναμένεται να «ισοφαρίσει» τη Γαλλία το 2025, με την πρόβλεψη ότι το ελληνικό spread θα μειωθεί στις 75 μ.β. Από όλες αυτές τις εξελίξεις προκύπτει ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας παραμένει ευαίσθητη με τον αντίκτυπο στις αγορές να είναι καθοριστικός.
Πηγή: kathimerini.gr