Νέα Σταθερότητα για την Παγκόσμια Οικονομία με Υποχώρηση του Πληθωρισμού
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση αλλαγής, καθώς οι υψηλές πιέσεις του πληθωρισμού μειώνονται, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε προσεκτική χαλάρωση της πολιτικής τους, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ. Η ανάπτυξη έχει παραμείνει ανθεκτική τους τελευταίους μήνες και οι δείκτες δείχνουν ότι η δυναμική του τομέα των υπηρεσιών συνεχίζει να διατηρείται.

Ο ΟΟΣΑ έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες τροποποιήσεις στις εκτιμήσεις του σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του από τον Μάιο. Σημαντική είναι η αναβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024 κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας το 3,2%. Παρόμοιοι ρυθμοί αναμένονται και για το 2025. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι 2,6% για φέτος και 1,6% για το 2025, ενώ για την Ευρωζώνη εκτιμώνται σε 0,7% και 1,3% αντίστοιχα.

Ο οργανισμός αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιτύχει τους στόχους του στις περισσότερες χώρες του G20 μέχρι τα τέλη του 2025. Το μήνυμα του ΟΟΣΑ είναι καθησυχαστικό, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται να έχουν αποφύγει τις παγίδες τόσο της ύφεσης όσο και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Υπάρχει, ωστόσο, κάλεσμα για προσοχή, προτείνοντας μια «συνετή» προσέγγιση στη μείωση των επιτοκίων, καθώς οι ρυθμοί μείωσης θα πρέπει να είναι πιο αργοί σε σχέση με εκείνους της αύξησης κατά τα έτη 2022 και 2023.

Στον τομέα των κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ εντοπίζει γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις, αδύναμες αγορές εργασίας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη, καθώς και αστάθεια στη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές. Η στρατηγική που ακολουθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι γενικά συντηρητική, αν και η Federal Reserve των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Πηγή: kathimerini.gr