Μέλλον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι Επιπτώσεις Στη Νομισματική Πολιτική
Μετά από 13 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια νέα μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η τράπεζα έχει αναφέρει ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού προχωρά θετικά και οι προοπτικές της επηρεάζονται από τις απροσδόκητες εξελίξεις στην οικονομία, η οποία δείχνει να επιβραδύνεται. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές, γεγονός που επηρεάζει τα οικονομικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιτευχθεί στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Στο παρελθόν, η ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι «ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί, τείνοντας προς τον στόχο μας το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους», μετά από ενδεχόμενη προσωρινή άνοδο στο τέλος του 2024.

Επιπλέον, εάν δεν προκύψουν απρόβλεπτες αυξήσεις στον δομικό πληθωρισμό ή θετικές εξελίξεις στην οικονομία, η ΕΚΤ προγραμματίζει να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Έτσι, το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί από το 3,25% στο 3,0%, εφόσον τα επίπεδα επιτοκίων είχαν φτάσει στο ανώτατο όριο του 4% μέχρι φέτος τον Ιούνιο.

Η ΕΚΤ συνεχίζει να εκφράζει ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς σημειώνει ότι η μεταποιητική παραγωγή συρρικνώνεται, οι υπηρεσίες παρουσιάζουν επιβράδυνση και οι εξαγωγές υποχωρούν, ιδίως για υλικά αγαθά. Η αύξηση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ειδικά αν επαναεκλεγεί ο Τραμπ.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζει ότι αναμένεται μια ήπια προσγείωση και όχι ύφεση. Ωστόσο, το προσωπικό της τράπεζας ενδέχεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2025, κάτι που θα ενισχύσει την απόφαση για μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Προβλέπεται ότι στις αρχές του 2025 θα ακολουθήσουν άλλες δύο περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο καταθέσεων να αγγίζει το 2,5%.

Πηγή: kathimerini.gr