Η Σημασία της 16ης Συνόδου Κορυφής BRICS+ στο Καζάν και οι Προκλήσεις της Ανάπτυξης

Η 16η σύνοδος κορυφής των BRICS+ προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Αν και οι προσδοκίες σχετικά με την εξέλιξη της φετινής συνόδου δεν είναι τόσο υψηλές όσο πέρυσι στο Γιοχάνεσμπουργκ, όταν και πραγματοποιήθηκε η διεύρυνση της ομάδας με την είσοδο τεσσάρων νέων μελών (Ιράν, Αιθιοπία, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), οι εννέα χώρες που αναμένονται στη συνάντηση του Καζάν εξακολουθούν να είναι σημαντικές παίκτες στην παγκόσμια οικονομία.

Οι σιδηροσυνδέσεις μεταξύ των μελών BRICS+ αξιολογούνται ως χαλαρές, με την κοινή τους επιθυμία να περιορίσουν τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές, ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Παρά τις χαμηλές προσδοκίες για την μελλοντική πρόοδο, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αυξάνονται σε επιρροή τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ΔΝΤ (Emerging Markets on the Global Stage, Σεπτ. 2024), οι αναπτυσσόμενες οικονομίες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του γεωοικονομικού κατακερματισμού.

Παρατηρείται επιπλέον ότι, παρά την πρόσφατη απώλεια μιας ισχυρής οικονομίας όπως της Αργεντινής και την εκκρεμούσα ένταξη άλλων δύο χωρών – Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας – οι χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο παράγουν συλλογικά περίπου το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ και σχεδόν το 1/5 του διεθνούς εμπορίου. Η Κίνα και η Ινδία προβλέπεται ότι θα συμβάλουν με το 50% στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ που τοποθετούν αυτή στο 3,2%.

Πηγή: kathimerini.gr