Η Ιρλανδία επωφελείται από 13 δισεκατομμύρια ευρώ από την Apple για παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις

Η Ιρλανδία έχει απόφαση στα χέρια της όσον αφορά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει από την Apple, εξαιτίας παράνομων φορολογικών ελαφρύνσεων που απολάμβανε ο τεχνολογικός κολοσσός για δύο δεκαετίες. Αυτές οι χρηματικές ροές προκύπτουν από υπολογισμούς που πραγματοποίησε η Κομισιόν και επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από το Δικαστήριο της Ε.Ε., σε μια σημαντική νίκη για τις ευρωπαϊκές αρχές.

Στο μεταξύ, η ιρλανδική κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός δύσκολου διλήμματος σχετικά με τη διαχείριση του προβλεπόμενου δημοσιονομικού πλεονάσματος που ανέρχεται στα 8,6 δισ. ευρώ στο επόμενο κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη στρατηγική για την αξιοποίηση αυτών των επιπλέον εσόδων.

Ένα πιθανό σενάριο περιλαμβάνει τη χρήση των 13 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του εθνικού χρέους, το οποίο στο τέλος του 2023 ανήλθε περίπου σε 181 δισ. ευρώ. Με τη συνεισφορά αυτού του ποσού, η Ιρλανδία θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά σχεδόν 8%, μειώνοντας παράλληλα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης. Ωστόσο, η ανάγκη για επείγουσα μείωση του χρέους κρίνεται λιγότερο πιεστική, καθώς το σημερινό χρέος δεν είναι υψηλό σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Μια εναλλακτική προσέγγιση είναι η επένδυση του ποσού σε έργα υποδομών. Παρά την δυναμική ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας από την κρίση χρέους και τις πολιτικές λιτότητας, η υποδομή της χώρας υστερεί. Ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για εκτενείς επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του ύδρευσης και των ακινήτων. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτών των έργων ενδέχεται να περιοριστεί από την έλλειψη διαθέσιμου εργατικού δυναμικού στον κατασκευαστικό τομέα.

Τέλος, η ιρλανδική κυβέρνηση σκέπτεται να χρησιμοποιήσει τα νέα φορολογικά έσοδα από την Apple για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις. Έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας ενός ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ και ενός δεύτερου ταμείου των 13 δισ. ευρώ, το οποίο θα έχει στόχο την προστασία των δαπανών για υποδομές σε περίπτωση που παρουσιαστούν οικονομικές δυσκολίες.

Πηγή: kathimerini.gr