Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία σε μια περιοχή που ταλανίζεται από ιστορικές αναταραχές, κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, η σημερινή οικονομία της Ε.Ε. βιώνει στασιμότητα και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση μέσω προτάσεων όπως εκείνη του πρώην προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η υλοποίηση αυτών των σχεδίων φαίνεται δύσκολη. Ο Ντράγκι έχει ολοκληρώσει ένα σχέδιο που απαιτεί ετήσιες επενδύσεις ύψους 800 δισ. ευρώ, γεγονός που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 5% της παραγωγής της Ε.Ε.
Ο Ντράγκι προτείνει ότι οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να κατευθυνθούν σε τομείς όπως η καθαρή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανικής πολιτικής της Ε.Ε. για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία εναλλακτικών αλυσίδων εφοδιασμού και τη συντονισμένη προσέγγιση της οικονομίας από τα κράτη μέλη, αλλά οι πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούν το σχέδιο του. Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν αντίστοιχα, βρίσκονται σε δύσκολη θέση, μάχονται με την ακροδεξιά και την ακροαριστερά εντός των χωρών τους.
Η πραγματικότητα είναι ότι είναι αμφίβολο πως η Ε.Ε. μπορεί να διασφαλίσει αυτές τις επενδύσεις, καθώς η Γερμανία έχει απορρίψει τη δυνατότητα δανεισμού. Αν και θεωρητικά ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ υποδεικνύουν ότι μια επιπλέον δαπάνη 5% του ΑΕΠ θα τονώσει την οικονομία μόνο κατά 6% σε 15 χρόνια. Η μείωση του κόστους κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα είναι επίσης απαραίτητη, κάτι που προϋποθέτει δημοσιονομικά κίνητρα από το δημόσιο τομέα, ξανά συνδεδεμένο με τους προϋπολογισμούς της Ε.Ε.
Η παραγωγικότητα της Ε.Ε. έχει αυξηθεί μόλις κατά 0,7% κατά μέσον όρο ετησίως από το 2015. Οι απειλές για την Ε.Ε. είναι πολλαπλές, με τη Ρωσία να συνιστά στρατιωτική απειλή, και τις ΗΠΑ καθώς και την Κίνα να αποτελούν εμπορικά ρίσκα. Ειδικά αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί, υπάρχει πιθανότητα να επιβάλει δασμούς στους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Μια πιθανή εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεργασία τους για την κατανίκηση της Κίνας.
Πηγή: kathimerini.gr