Η απίστευτη πορεία του Μπομπ Ντάνγκαν από την παρασκευή μπισκότων στην κορυφή της βιοτεχνολογίας
Ένας 80χρονος επιχειρηματίας, ο Μπομπ Ντάνγκαν, είναι σήμερα συν-διευθύνων σύμβουλος της Summit Therapeutics, εταιρείας που αναπτύσσει φάρμακα για τον καρκίνο. Χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, ο Ντάνγκαν ξεκίνησε την καριέρα του ψήνοντας μπισκότα, ωστόσο, κατάφερε να εξελιχθεί και να κατατάσσεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Φέτος, η προσωπική του περιουσία τριπλασιάστηκε φτάνοντας τα 15,9 δισ. δολάρια, θέση 129 στη διεθνή κατάταξη πλουσιότερων.

Η άνοδος της περιουσίας του οφείλεται στους 550 εκατ. μετοχές που κατέχει στην Summit, που αντιστοιχούν στο 75% της εταιρείας. Η αξία της μετοχής εκτινάχθηκε πάνω από 1.100% τους τελευταίους 12 μήνες, φτάνοντας σε κεφαλαιοποίηση άνω των 16 δισ. δολαρίων. Η Summit είδε τη μετοχή της να αυξάνεται από 12 δολάρια το Σεπτέμβριο στα 32 δολάρια, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στα 23 δολάρια. Αυτή η αύξηση προήλθε από θετικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών του καρκινικού φαρμάκου Ivonescimab.

Ο Ντάνγκαν δεν διαθέτει τις συνήθεις ακαδημαϊκές διαπιστεύσεις που έχουν άλλοι CEO στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Σπούδασε στο University of California Santa Barbara τη δεκαετία του 1960, αλλά ποτέ δεν επιδίωξε να πάρει πτυχίο. Αντί αυτού, το 1976 άνοιξε έναν φούρνο, τον Cookie Muncher’s Paradise, μετατρέποντας τον σε αλυσίδα πολυτελείας 16 καταστημάτων, την οποία πούλησε το 1987 αντί 6 εκατ. δολαρίων.

Το 1990, ανέλαβε τη θέση του CEO της Computer Motion, μιας εταιρείας χειρουργικών ρομπότ, που εξαγοράστηκε το 2003 από την Intuitive Surgical για 67 εκατ. δολάρια σε μετοχές. Αργότερα, πούλησε τις μετοχές για 150 εκατ. δολάρια. Η δραστηριότητά του στον τομέα του καρκίνου εντάθηκε μετά τον θάνατο του γιου του από καρκίνο του εγκεφάλου, γεγονός που τον ώθησε το 2004 να αποκτήσει μερίδιο στην Pharmacyclics, η οποία εξαγοράστηκε το 2015 από την AbbVie για 21 δισ. δολάρια, αποφέροντας στον Ντάνγκαν πάνω από 3 δισ. δολάρια κέρδος.

Το 2019, ο Ντάνγκαν μπήκε στο Δ.Σ. της Summit και ανέλαβε τη θέση του CEO το 2020, εστιάζοντας την προσοχή του στη δημιουργία και ανάπτυξη φαρμάκων κατά του καρκίνου.

Πηγή: kathimerini.gr