Η Αμερικανική Οικονομία Αντιμέτωπη με Προκλήσεις στην Αγορά Εργασίας και τον Πληθωρισμό

Μέχρι τώρα, η παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για να επιτύχει μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, ακόμα και εκείνες των κεντρικών τραπεζών. Ο πληθωρισμός έχει σημειώσει σημαντική μείωση, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει υποχωρήσει στο 2,5% από το επίπεδο-ρεκόρ του 9,1% πριν από δύο χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο της Fed βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές και η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι στην αγορά εργασίας παραμένουν ανησυχητικοί. Ειδικότερα, παρατηρείται αυξανόμενη ανεργία, η οποία έχει φτάσει στο 4,2% τον Αύγουστο, μετά την πτώση στο 3,4% νωρίτερα μέσα στο 2023. Αυτό οφείλεται τόσο στους εργαζομένους που εγκαταλείπουν τις θέσεις τους όσο και στους νέους που χρειάζονται χρόνο για να βρουν δουλειά. Οι μισθοί, μάλιστα, αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς, με τη μέση αύξηση να έχει μειωθεί στο 4% από το 7% το 2022.

Η Fed, ενώ αναγνωρίζει αυτές τις εξελίξεις, έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση μιας περαιτέρω αποθέρμανσης στην αγορά εργασίας. Αν και οι μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και τη ζήτηση, υπάρχει ανησυχία ότι η τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει πολύ προσεκτικά, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη.

Καθώς τα κρούσματα ανεργίας αυξάνονται, οι επιπτώσεις στις δαπάνες των νοικοκυριών είναι ορατές, καθώς οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους αναγκάζονται να περικόψουν τις δαπάνες τους. Σημειώνεται ότι ιστορικά, οι υφέσεις ακολουθούν συχνά το φαινόμενο της επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας. Ειδικοί προειδοποιούν πως η σταδιακή επιβράδυνση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, καθώς η ανεργία ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω ύφεση.

Πηγή: kathimerini.gr