Γερασμένος Πληθυσμός και Ανάπτυξη της Οικονομίας της Τρίτης Ηλικίας στην Κίνα

Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, πε Experiencing σημαντικές Αλλαγές λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της. Η μείωση του αριθμού των γεννήσεων επηρεάζει την ανάπτυξη, ωστόσο ανοίγει νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις φροντίδας ηλικιωμένων. Έτσι, η «ασημένια οικονομία» της Κίνας γνωρίζει μεγάλη άνθηση, προσφέροντας υπηρεσίες σε μια ολοένα και μεγαλύτερη κατηγορία καταναλωτών.

Πριν από ένα χρόνο, οι γεννήσεις στην Κίνα μειώθηκαν κατά περίπου 6% και το 2022 ο πληθυσμός συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 1961. Ο αριθμός των ηλικιωμένων ξεπέρασε τα 290 εκατομμύρια, με εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2035 θα φτάσουν τα 400 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση της Κίνας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει αυτή τη δημογραφική πρόκληση, έχει ήδη ανακοινώσει την αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης και έχει καταργήσει την πολιτική του «ενός παιδιού». Οι ανησυχίες για τη μείωση του εργατικού δυναμικού, που θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στα φορολογικά έσοδα και στο σύστημα περίθαλψης, εντείνουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της ασημένιας οικονομίας.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα της μετάβασης σε αυτές τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες είναι η περίπτωση της Λι Ντονγκμέι, η οποία αποφάσισε να αλλάξει δραστικά το μοντέλο της αλυσίδας νηπιαγωγείων που είχε, προσφέροντας εκπαιδευτικά μαθήματα και δραστηριότητες για ηλικιωμένους στην πόλη Τζινάν. Εδώ και χρόνια δίνει έμφαση στη ψυχαγωγία και ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από μαθήματα χορού και τέχνης, κάτι που έχει οδηγήσει στο να είναι οι τάξεις της πάντα γεμάτες.

Οι επιχειρήσεις που παραδοσιακά εξυπηρετούσαν παιδιά είναι αναγκασμένες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Παράδειγμα αποτελεί η Nestlé, η οποία ανακοίνωσε την απόφαση της να κλείσει το εργοστάσιο για βρεφικά παρασκευάσματα στην Ιρλανδία λόγω της πτώσης των γεννήσεων στην Κίνα. Αυτή η στροφή περιλαμβάνει την εισαγωγή προϊόντων γάλακτος σε σκόνη προσαρμοσμένων για τις ανάγκες των ηλικιωμένων.

Οι σοβαρές επιπτώσεις της δημογραφικής κρίσης είναι ήδη εμφανείς στις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν παιδιά και πλέον μειώνουν τις λειτουργίες τους ή αλλάζουν πορεία.

Η αγορά φροντίδας ηλικιωμένων θυμίζει όλο και περισσότερο έναν τομέα που επενδύει καινοτόμες λύσεις για να καλύψει τις ανάγκες αυτού του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά, επιχειρήσεις τεχνολογίας που αρχικά κατασκεύαζαν προϊόντα για παιδιά, όπως ρολόγια παρακολούθησης, στρέφονται τώρα προς τη δημιουργία έξυπνων συσκευών που απευθύνονται στους ηλικιωμένους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να είναι ασφαλείς και συνδεδεμένοι.

Συνολικά, η οικονομία της τρίτης ηλικίας στην Κίνα είναι σε τροχιά ανάπτυξης, αν και το αύριο φέρνει προκλήσεις και απαιτεί στρατηγικές που να διασφαλίσουν ότι οι ευκαιρίες θα επιταχυνθούν και θα αξιοποιηθούν επιτυχώς.

Πηγή: kathimerini.gr