Αλματώδης Αύξηση του Πληθυσμού Πολυεκατομμυριούχων στην Κίνα και τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με εκθέσεις από την εταιρεία δεδομένων και διαχείρισης πλούτου New World Wealth και τη συμβουλευτική Henley & Partners, ο αριθμός των ατόμων με επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αυξηθεί κατά 54% παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τους 29.350. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αύξηση, με την Κίνα να καταγράφει μια δραματική αύξηση 108% στη συγκεκριμένη κατηγορία πλουσίων, υπερβαίνοντας την αύξηση 81% που καταγράφηκε στις ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας βασίζεται κυρίως στους επιχειρηματίες του τεχνολογικού τομέα και τους βιομηχανικούς ηγέτες, σύμφωνα με τον Γιούεργκ Στέφεν, διευθύνοντα σύμβουλο της Henley & Partners. Ωστόσο, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει την ανάπτυξη του πληθυσμού των πολυεκατομμυριούχων. Αυτή η «έκρηξη» της αύξησης παρατηρήθηκε κυρίως ανάμεσα στα έτη 2013 και 2020, με τον πληθυσμό τους να αυξάνεται περίπου 10% έκτοτε.

Εντούτοις, ορισμένες κινεζικές πόλεις όπως η Χανγκζού και η Σεντζέν έχουν προοπτικές να εξελιχθούν σε τεχνολογικά κέντρα, με τη δυνατότητα να δουν έως και 150% αύξηση στον πληθυσμό των πολυεκατομμυριούχων μέχρι το 2040. Οι εν λόγω περιοχές έχουν ήδη καταγράψει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Κίνας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της New World Wealth, Αντριου Αμόιλ, μέχρι το 2040, αναμένεται ότι ο πληθυσμός των πολυεκατομμυριούχων στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 80%-100%. Σε αντίθεση, περισσότερο εδραιωμένα κέντρα όπως η Ζυρίχη, το Σικάγο, η Μόσχα και η Μαδρίτη μπορεί να δουν αύξηση λιγότερο από 50% στην ίδια περίοδο.

Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, παρατηρεί πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης στον πληθυσμό των βαθύπλουτων, κυρίως λόγω της χαμηλής αύξησης σε μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία. Ωστόσο, κάποιες χώρες όπως το Μονακό, η Μάλτα και το Μαυροβούνιο καταγράφουν ανάπτυξη άνω του 75% στον αριθμό των πλούσιων.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν το κορυφαίο κέντρο πλούτου, με πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο να αναμένονται να δουν επίσης αύξηση άνω του 50% στον αριθμό των πολυεκατομμυριούχων.

Πηγή: kathimerini.gr