Αύξηση του Επιτοκίου στην Ρωσία Στο 19 Εξαιτίας Υψηλού Πληθωρισμού

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης στο 19%. Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στα επίμονα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού που παρατηρούνται στη χώρα και την ανάγκη για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Τα πρόσφατα δεδομένα για τον πληθωρισμό, που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, καταδεικνύουν ότι οι ενδείξεις παραμένουν ανησυχητικές. Σύμφωνα με την τράπεζα, οι πληθωριστικές πιέσεις δεν δείχνουν τάση μείωσης και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δομικός πληθωρισμός, για παράδειγμα, επιταχύνθηκε στο 7,7% τον Αύγουστο από 6,1% τον Ιούλιο.

Η δημοσκόπηση του Reuters, που διεξήχθη πριν από την απόφαση, αποκάλυψε ότι οι αναλυτές ανέμεναν τη ρυθμιστική αρχή να διατηρήσει το επιτόκιο στο 18%, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια ελαφρά επιβράδυνση του συνολικού πληθωρισμού στο 9,05% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 9,13% τον προηγούμενο μήνα.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω από το 7,3% για το υπόλοιπο του έτους, πολύ πάνω από τον στόχο του 4%. Προβλέπεται επίσης ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα σημειώσει αύξηση 3,9% το 2024, όμως αυτή η προοπτική υποδηλώνει μια επιβράδυνση σε σύγκριση με την ανάπτυξη 4,6% του πρώτου εξαμήνου.

Ολοκληρώνοντας τις ανησυχίες, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η τρέχουσα επιβράδυνση της οικονομίας οφείλεται κυρίως στους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς και τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης, επηρεασμένα από κυρώσεις που έχουν πλήξει το εμπόριο της Ρωσίας.

Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας προγραμματίζεται για τις 25 Οκτωβρίου, με αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η αυστηρή πολιτική θα συνεχιστεί. «Η απόφαση έδειξε μια σαφή πρόθεση για ενδεχόμενη αύξηση του επιτοκίου τον Οκτώβριο», ανέφερε ο αναλυτής Oελγκ Κουζμίν από την Renaissance Capital.

Πηγή: kathimerini.gr